Kvůli Libuši Šafránkové utekla Naďa Urbánková ze země a na truc se vdala. Dnes se "Popelka" raději drží v ústraní

Kvůli Libuši Šafránkové utekla Naďa Urbánková ze země a na truc se vdala. Dnes se "Popelka" raději drží v ústraní
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbená herečka Libuše Šafránková rozplakala televizní diváky už v 18 letech. Bylo to jejím hereckým výkonem v televizní minisérii Babička podle stejnojmenné knihy Boženy Němcové, kde si zahrála Barunku. Pojďme se podívat na hereččinu filmovou kariéru a perličky z osobního života.

Libuška Šafránková se narodila v roce 1953 ve Šlapanicích u Brna. Vyrůstala s mladší sestrou Miroslavou a obě dívky dostaly do vínku notnou dávku krásy a hereckého talentu.

Libuška, která milovala divadlo a vystudovala dramatický obor na konzervatoři v Brně, skočila do herecké profese rovnýma nohama. Začínala v Mahenově činohře v Brně, ale brzy odešla do Prahy, kde měla lepší pracovní příležitosti. V Činoherním klubu a v Národním divadle vytvořila celou řadu velkých rolí, ale mnohem větší popularitu ji přinesla filmová, a hlavně televizní tvorba.

Filmová tvorba

Pro svůj neodolatelný úsměv, eleganci a nepřehlédnutelnou ženskost a jemnost, hrála velice často v pohádkách a film Tři oříšky pro Popelku se od roku 1973 řadí k nejoblíbenějším pohádkám. Vánoce bez této pohádky si nejen u nás, ale ani v Německu neumí lidé představit.

Pravidelně se na obrazovky vrací několik komedií: Jak utopit doktora Mráčka (1974), Můj brácha má prima bráchu (1975), Vrchní, prchni! (1980), Křtiny (1981). Menší, ale nezapomenutelné role vytvořila i v komediích Slavnosti sněženek (1983) a Vesničko má středisková (1985).

Z porevoluční doby si určitě vybavíte film Obecná škola (1991), který i po letech působí jako pohlazení na duši a Zdeněk Svěrák a Libuška Šafránková se spolu po této komedii ještě setkali ve snímku Kolja (1996). Za tuto roli si herečka odnesla Českého lva.

Další herecké partnerství, které se osvědčilo, byla spolupráce s Ondřejem Vetchým ve snímku Báječná léta pod psa (1997). Zde si zahrála velice tolerantní manželku a matku. Ve filmu Všichni moji blízcí (1999) se předvedla po boku svého manžela Josefa Abrháma. S tím si zahrála i v mnoha dalších snímcích.

Trocha partnerských drbů

Josef Abrhám byl dlouholetým partnerem zpěvačky Nadi Urbánkové, se kterou byl asi 8 let a Naďa už začala mluvit o dítěti. Jenže když Josef podlehl kouzlu usměvavé Libušky, na Naďu brzy zapomněl a ta to velice těžce nesla, a dokonce na čas odešla ze země a vdala se z trucu.

Současnost

Šafránková a Abrhám spolu mají syna, a i přes některé těžké životní zkoušky patří jejich manželství k těm stabilním. Josef Abrhám byl své ženě oporou v období, kdy bojovala s rakovinou plic. I když vše dopadlo dobře, je v současnosti herečka, která přišla během léčby o část plic, raději v izolaci.