Notting Hill: O líbacích scénách, dveřích do domu a lavičce v parku

Notting Hill: O líbacích scénách, dveřích do domu a lavičce v parku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Komedie z roku 1999 je i po 22 letech stejně milá a vtipná, jako byla před léty. Vypráví milostný příběh mezi dvěma lidmi patřícími do odlišných světů. Příběh lásky mezi hollywoodskou herečkou Julií Roberts (postava Anny) a londýnským knihkupcem Hughem Grantem (postava Williama) se stal trhákem.

I po letech vám tento romantický film zvedne náladu. Některé zajímavosti o filmu si připomeneme.

• Knihkupectví Williama Thacera se opravdu nachází v Notting Hill na adrese 142 Portobello Road. Ve skutečnosti je to ale starožitnictví a vedle bylo řeznictví. Byt nad starožitnictvím si krátce po uvedení filmu do kina zakoupila zpěvačka Adele a krátce tam žila.

• Williamův dům s modrými dveřmi a výstředním spolubydlícím v podání velšského herce Rhyse Ifanse patřil scénáristovi filmu. Richard Curtis ho prodal rok po natáčení. Modré dveře byly vydraženy v aukci a na jejich místo přišly černé. Mělo to zmást davy turistů přicházejících se před dům vyfotit. Výměna dveří nepomohla. Na ty nové dokonce někdo nastříkal nápis: To jsou dveře do Hollywoodu.

• Lavička v uzamčeném parku, kde Julia a Hugh seděli na prvním rande, je dnes v zahradách Quens v australském městě Perth. Po uvedení filmu byla lavička vydražena Australanem, který si ji odvezl jako romantický dárek pro svou přítelkyni. Když po čase o přítelkyni přišel, daroval lavičku městu.

• Některé scény se natáčely ve vestibulu hotelu Ritz (Jeho pařížské dvojče bylo místem, kde se natáčely scény do filmu Šifra mistra Leonarda). Londýnský hotel nechtěl rušit hosty, a tak filmaři ve vestibulu natáčeli od 2 do 4 hodin v noci.

• Nápad na film dostal Richard Curtis v noci, když nemohl spát a zoufale počítal ovečky. Potom ho napadlo, jaké by to bylo, kdyby se objevil v domě přátel, kam chodil jednou týdně na večeři, objevil s nějakou slavnou osobností, třeba s Madonou. Přemýšlel, jak by asi reagovali jeho přátelé, jak by probíhala večeře. S myšlenkou si pohrával a natolik se mu zalíbila, že na ní postavil scénář.

• Je známou skutečností, že Julia není ke svým hereckým kolegům moc přátelská. Její filmový partner na tom nebyl o moc lépe, taky si Julii moc neoblíbil a už vůbec na něj neudělalo dojem, že to v té době byla jedna z nejpopulárnějších hollywoodských hvězd. Bylo jasné, že se polibkům nevyhne, když šlo o romantický žánr. Byl ale otrávený z toho, že má Julia moc velkou pusu a líbání mu nešlo. Julia byla i přes jeho kritiku, která se k ní donesla, v pohodě. Dostala stejný honorář (15 milionů dolarů) jako její herecký kolega, a to nebylo tak běžné. Muži většinou dostávali větší honoráře.

• Na hlavní role se nevybíralo množství herců, jak to bývá zvykem v Hollywoodu. Richard Curtis a režisér Roger Michell měli jasno. Curtis už s Hughem točil Čtyři svatby a jeden pohřeb. A tak byl jasnou volbou. Julii poslali scénář s nabídkou, ale nedoufali, že by hvězda roli vzala. Její agent vzápětí vzkázal, že je to nejromantičtější scénář, jaký kdy Julia četla a roli přijímá.

• Točilo se opravdu v Notting Hill, protože si to přál scénárista i režisér. Produkce ale měla těžký úkol, když obstarávala všechna povolení a souhlasy od obyvatel. Než to bylo vyjednáno, slíbili filmaři asi 200 příspěvků pro charitativní organizace.

Věděli jste, že má Julia Robert svůj úsměv pojištěný na 30 milionů dolarů?