Nejzajímavější životopisné filmy na Netflixu

Nejzajímavější životopisné filmy na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Netflix nabízí pěknou řádku filmů podle skutečných událostí. Mnoho z nich poměrně přesně dokumentuje osudy osobností z všemožných zemí, povolání a sociálních vrstev. Překvapivě zde nalezneme i množství děl původem z Česka.

Sledujte životy nejznámějších světových géniů 

Když hovoříme o muži, který zachránil svět, málokomu se vybaví Alan Turing. Byl to právě tento Brit, kdo během 2. světové války rozluštil německý šifrovací kód Enigmy a Spojené království díky němu zachytávalo a dešifrovalo depeše, což bezpochyby přispělo ke konci války. Hlavní roli filmu Kód Enigmy sehrál Benedict Cumberbatch, který je zřejmě již navždy odsouzen pro role obsesivních géniů. Příběh nabírá také velice emotivní rovinu, neboť po válce tento muž nebyl nijak doceněn, nýbrž odsouzen k léčbě homosexuality, po které spáchal sebevraždu. 

Snímek byl věnován také nejvýznamnějšímu vědci posledních desetiletí Stephenu Hawkingovi. V Teorii všeho ho ztvárnil Eddie Redmayne. Dechberoucí příběh geniální mysli uvězněné v ochrnutém těle, a také tikajících hodin, kterým ve skutečnosti dokázal Stephen o půl století uniknout. Nejde pouze o zodpovězení mnohých otázek kosmologie a kvantové gravitace, boj proti nemoci, ale ukazuje nám především lásku dvou lidí, která skutečně přetrvává i ve zlém. 

I darebáci si vysloužili vlastní filmy 

Některé skutečné krimi příběhy jsou natolik fascinující, že by byla velká škoda je nepřenést na plátno. Jeden takový pochází přímo z Československa. Nejznámější českou masovou vražedkyní je Olga Hepnerová. Mentálně narušená vražedkyně vjela nákladním autem do davu lidí. Já, Olga Hepnerová s Michalinou Olszanskou v hlavní roli dokumentuje dospívání poslední ženy popravené v Československu a také samotný incident, který si vyžádal 8 mrtvých. 

Další příběh, tentokrát původem ze slovenských Čachtic. Místní hraběnka Alžběta Báthoryová je považována za největší vražedkyni všech dob. Navzdory tomu, že jí zločiny nikdy nebyly prokázány, z mnoha různých verzí vyplývá, že obětí mohlo být až 2000, vždy ženy, které byly mučeny, hladověny a hraběnka se údajně měla také koupat v jejich krvi. Někteři ji v soudním procesu dokonce nařkli z kanibalismu. Film Bathory režiséra Juraje Jakubiska je údajně nejdražším česko-slovenským filmem s údajným rozpočtem 300 milionů korun. Tyto náklady na něm nejsou příliš vidět, provedením je slabší, ale pokud jde o příběh, ten stojí za pozornost sám o sobě. 

Tatíček zakladatel a další politické osobnosti 

Na Netflixu nalezneme Hovory s TGM. Nejedná se sice o životopisný snímek, ale velmi blízce se dotýká T. G. Masaryka. Byl natočen dle knižní předlohy Karla Čapka. O synovi prvního prezidenta Československé republiky pojednává film Masaryk. České historie se dotýká také Milada. Horáková, která obětovala vlastní život pro morální hodnoty a o jejíž milost žádal sám Winston Churchill nebo Albert Einstein, byla popravena komunistickým režimem v roce 1950. Film odkrývá život ženy, která se stala symbolem boje za svobodu a pravdu. V tomto kontextu nesmí chybět ani Jan Palach

Ze zahraniční produkce na Netflixu nalezneme Železnou lady, životopis Margaret Thatcherové, první premiérky Velké Británíe a průbojné ženy, která dokázala, že vrcholná politika není záležitostí pouze mužů. Jako tato inspirativní žena se představila Meryl Streep.