Nejslavnější animované postavičky Tom a Jerry, které mají přes 80 let, se tvořily také v Československu

Nejslavnější animované postavičky Tom a Jerry, které mají přes 80 let, se tvořily také v Československu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Všední námět honiček kočky a myši se divákům líbí už od roku 1940. Postavičky Toma i Jerryho se v průběhu let měnili nejen vzhledově, ale i projevem, aby se nakonec přes mluvení, zpívání a idylické kamarádství vrátily do své původní podoby němých tvorů, kteří si jdou po krku (ale jenom na oko).

Začátky dobrodružství

Dobrodružství kočky a myši sahá až do roku 1940 kdy se americký režisér William Hanna a televizní producent Joseph Roland dohodli na tvorbě krátkého filmu o kočce a myši, kteří budou řešit konflikty vyplývající z jejich podstaty kočky lovce a lovené myši trochu jiným způsobem. A zdaleka nemusí vždy vyhrát kočka. Přestože z jejich nápadu nikdo nejásal, jejich krátký film získal v roce 1941 nominaci na Oscara a povedená dvojice přitahovala do kinosálů děti i jejich rodiče, kteří se bavili stejně dobře jako jejich ratolesti.

Po úspěchu v kině se tvůrcům ozval šéf MGM a začalo nikdy nekončící dobrodružství šibalské animované dvojice. Z původního kocoura Jaspera se stal Tom a z myšky Jinx byl Jerry. Během let 1940-1958 vzniklo 114 filmů a studio tvorbu přerušilo.

Československá tvorba

Na filmy navázal v letech 1961-1962 další projekt, který se přestěhoval do společnosti Rembrandt film, se sídlem v Československu. Na tvorbě 13. dílů se podílel animátoři studia BRATŘI V TRIKU. Američané ale nechtěli, aby byla tvorba spojovaná s komunistickým režimem, a tak si jména těch, kdo na filmu spolupracovali, trochu pozměnili. Z Václava Lídla se stal třeba Victor Littleem, ze Štěpána Koníčka, který pracoval na hudbě, se stal Steven Konichek.

Dalších 34 dílů se v letech 1963-1967 točilo už opět v zámoří. Postavičky se trochu změnily, Tom měl silnější obočí, ostřejší uši a delší ocas, Jerry dostal větší oči, a ještě sladší výraz. V roce 1965 jde komická dvojice i do televize a dochází ke změnám v již natočených dílech. Hádavá Afroameričanka je nahrazena hádavou Irkou, její dcera také změní vzhled.

Pokus o jiný charakter postav nevyšel

Pokus z let 1975 až 1977 moc nevyšel. Na nátlak kritiků, kteří viděli seriál jako moc násilný a chování postaviček kruté, se Tom a Jerry stali přáteli a chodili hledat dobrodružství spolu. To ale lidé vidět nechtěli.

Po návratu k sérii v roce 1986 až 2001 se naštěstí opět z kočky a myši stávají naoko nepřátelé a usilují si o život. V roce 2002 se dostávají Tom a Jerry do Warner Bros a série pokračuje. Poslední epizodní díly jsou z roku 2014.

Nepovedený film na streamu

Právě v tomto období se na HBO Max objevil poslední celovečerní snímek Tom a Jerry (2021), o kterém lidé nemluví moc pěkně. Jsou zklamaní, že viděli něco, co ani vidět nechtěli. Animovaná tvorba je kombinovaná s reálným prostředím, a to nemusí vždy vyjít nejlépe. Zatím je z toho nudný snímek, ze kterého se vytratil právě ten typický humor, který se v životě postaviček držel 80 let.