Zajímavosti ze světa večerníčků: Kdo koho namluvil a kdo byl nenáviděn vlastním představitelem

Zajímavosti ze světa večerníčků: Kdo koho namluvil a kdo byl nenáviděn vlastním představitelem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Následujících pět večerníčků patří k těm nejmilovanějším. Vyrůstali jsme u nich my a budou u nich vyrůstat i naše děti. Broukáme si chytlavé znělky z příběhů, jež známe prakticky nazpaměť. Možná se ale přece jenom najde pár věcí, které o nich nevíte…

Dva školáci namluvení Petrem Nárožným

Původních třináct kreslených příběhů známé dvojice školáků Macha a Šebestové pochází z let 1976–1983. Právě první z těchto epizod vypráví o tom, jak dva kamarádi ze 3. B získali od podivínského pána za odměnu utržené sluchátko. Kouzelná věcička dokáže splnit jakékoli přání, a tak Machovi, Šebestové, jejich psímu parťákovi Jonatánovi i mnoha dalším postavám seriálu přinese spoustu vzrušujících dobrodružství, radostí a úsměvných malérů.

Křemílek a Vochomůrka dostali barvy

Animované Pohádky z mechu a kapradí vyprávějí o dvou nerozlučných skřítcích, vysokém a hubeném Křemílkovi a malém, obtloustlém Vochomůrkovi, kteří společně žijí v malebné pařezové chaloupce. Večerníček vznikal v letech 1968–1972 podle předlohy Václava Čtvrtka a podobně jako např. Rákosníčka ho namluvila nenapodobitelná Jiřina Bohdalová. První série z roku 1968 byla původně černobílá, ale na podzim roku 2021 se během restaurování dočkala převedení do barevné verze.

Křemílek a Vochomůrka
Křemílek a Vochomůrka | Zdroj: © Česká televize

Trautenberk byl prokletím Ilji Prachaře

Jedinečné Krkonošské pohádky z let 1974–1984 vezmou diváky do přírody Krkonošských hor, nad nimiž moudře a spravedlivě vládne tajemný Krakonoš, jenž laskavé odměňuje a zlomyslné trestá. Často se dostává do křížku s hamižným Trautenberkem žijícím na hranici jeho hájemství, který ustavičně vymýšlí způsoby, jak se obohatit na úkor druhých. Není divu, že tohoto lakomce neměl nikdo rád, dokonce ani jeho představitel Ilja Prachař, který jej vyloženě nenáviděl. Ztvárnil přes 200 filmových a seriálových rolí, ale přesto byl pro národ zaškatulkován právě jako Trautenberk.

Televizní postavičky jako maskoti hokejového mistrovství

Bob a Bobek, slavní králíci z klobouku kouzelníka Pokustóna, se na televizních obrazovkách objevili poprvé roku 1979. Podobu jim vtiskl kreslíř Vladimír Jiránek, hlas propůjčil herec Josef Dvořák. Kreslený seriál patří k nejrozsáhlejším, které vznikaly nejdříve v produkci Československé, poté České televize. Jeho oblíbenost přetrvává dodnes, není tedy divu, že se v letech 2003–2005 dočkal nových pokračování s názvem Bob a Bobek na cestách. Možná si také vzpomenete, že právě tihle dva bílí králíci se stali oficiálními maskoty na mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2015, kde samozřejmě zazněla i známá seriálová znělka.

Animovaný pes mluví jako ochraptělý kuřák

S hlasem Josefa Dvořáka máme spojený také další oblíbený večerníček. Je jím Maxipes Fík, poněkud přerostlý, ale věrný kamarád holčičky Áji. Když teprve začínalo natáčení mluveného slova pro tento seriál, Josef Dvořák zrovna s oblibou obcházel hospůdky a vydatně kouřil. Ráno poté, co si dopřál doutník, dokonce přišel o hlas. Režisér Václav Bedřich to tehdy přijal s nadšením, protože právě ten zastřený, sudovitý hlas se stal typickým zabarvením Fíka.

Zdroje článku: