Nabarvené ptáče (2019): Lidé v Benátkách neunesli brutalitu filmu a utíkali z kina

Nabarvené ptáče (2019): Lidé v Benátkách neunesli brutalitu filmu a utíkali z kina
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Brutální mučení, incest a pedofilie. Hrůzy, které se během druhé světové války neodehrávaly jen v koncentračních táborech, ale i v prostých vesnicích východní Evropy, a nepáchali je jen nacisté, ale také zdánlivě počestní občané. Válka nakazila všechno a všechny. Nešlo před ní utéct. Film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče to zachycuje tak věrně, že se mnohým divákům udělalo v kině nevolno.

Černobílý snímek natočený podle literární předlohy Jerzyho Kosińského nezůstal ve světě nepovšimnut. Kritici ho hodnotí vesměs kladně a americký magazín The Hollywood Reporter jej dokonce zařadil mezi dvacítku nejlepších filmů z festivalů letošního podzimu. Explicitní zobrazení násilí a sexuálního zneužívání však bylo příliš silnou kávou na samotné diváky. Při promítání v Benátkách se řada z nich snažila opustit sál, ale narazila na zamčené dveře, což vyvolalo paniku. 

"Jednou o tom natočí film," žertoval v britském listu The Guardian uznávaný recenzent Xan Brooks. "Hlavní postavou bude ten pán, co upadl na schodech ve snaze co nejrychleji utéct, anebo ta elegantně oblečená dáma, která vlepila facku svému sousedovi na vedlejší sedačce, protože přes něj nemohla projít do uličky."

Sám Brooks Nabarvené ptáče označil za "monumentální dílo", i když zároveň zadoufal, že ho nebude muset vidět znovu.