Most špionů: Herecký koncert britského herce Marka Rylancea v roli sovětského špiona a Toma Hankse jako jeho obhájce

Most špionů: Herecký koncert britského herce Marka Rylancea v roli sovětského špiona a Toma Hankse jako jeho obhájce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Most špionů byl natočený v roce 2015 podle skutečných událostí z období studené války. Kromě USA se natáčelo i v Německu a v Polsku a zajímavostí je, že se natáčení finálové scény na mostě zúčastnila i německá kancléřka Angela Merkelová.

Skutečný příběh špiona

Jde o příběh Jamese Donovana z Brooklynu, právníka pracujícího v pojišťovnictví, který se ocitá ve složité situaci, když se ujme obhajoby sovětského špiona uvězněného Američany. Zároveň se stane vyjednavačem při akci výměny prozrazeného špiona za amerického pilota, který se stal rukojmím Sovětů.

Steven Spielberg se držel skutečných událostí, které se k příběhu vztahují tak, jak je napsal život. Zatčení špiona Vilyana Fishera, který vystupoval pod jménem Rudolf Abel, pochází z roku 1957. Ve filmu jej ztvárnil Mark Rylance.

A příběh právníka,a který se stal velice úspěšným vyjednavačem

Pojišťovací právník byl vybraný záměrně, aby byl proces rychle vyřešený. Právník špiona se ale do případu vložil s takovou vervou a odhodláním, že všechny zaskočil. Spřátelil se se špionem a bylo mu kvůli sympatizování s „nepřítelem“ vyhrožováno.

Na druhé straně příběhu je americký letec, který byl sestřelený nad sovětským územím a byla to velká aféra o narušení vzdušného prostoru. Pilot byl člen CIA Francis G. Powers a rozhodně se na cizím území neocitl náhodou a ani prezidentovi Eisenhowerovi se nepodařilo incident vyřešit diplomatickou cestou a dostat Američana domů.

A bude to Tom Hanks v roli právníka a vyjednavače, který se má postarat o návrat Powerse, který by mohl být vyměněný za Rudolfa Abela. K výměně zajatců má dojít na mostě Glienicke, který byl na hranici východního a západního Německa. Most otevřený v roce 1907 v minulosti opravdu sloužil ke schůzkám špionů, agentů a vyjednavačů.

Donovan se ale dozvěděl o zajetí amerického studenta a navzdory pokynům CIA se snaží dostat domů v rámci výměny zajatců i studenta.

Úspěch Marca Rylance

I přes standartně dobrý herecký výkon Toma Hankse jej tentokrát zcela zastínil Mark Rylance, který získal za svou špionskou roli Oscara i cenu BAFTA a nominaci na Zlatý glóbus.