„Misery nechce zemřít” podle skutečné události. Kým se nechal Stephen King inspirovat

„Misery nechce zemřít” podle skutečné události. Kým se nechal Stephen King inspirovat
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kathy Bates v roli Annie Wilkes je i třicet let po premiéře zlým snem mnoha z nás. Film postavený čistě na hereckých výkonech je jeden z nejvíce znepokojivých thrillerů vůbec. Co vedlo Kinga k vytvoření postavy šílené fanynky známého spisovatele?

Paul Sheldon (James Caan) zrovna dokončil poslední díl knižní série o hrdince Misery, když havaruje ve sněhové vánici. Ne náhodou ho najde jeho samozvaná „fanynka číslo jedna” Annie Wilkes. Z bezvědomí se probudí u ní doma, zraněný a neschopný pohybu. Annie se o něho dobře stará, ovšem ve chvíli, kdy se dozví o smrti své oblíbené hrdinky, začne horor. Bezbraného Shledona vězní ve svém domě a donutí ho poslední novelu přepsat. 

Příběh s sebou nese hned několik zvláštností, které pramení z životní fáze, ve které se King při psaní zrovna nacházel. Tehdy byl závislý na alkoholu a kokainu, kniha Misery měla sloužit jako jeho terapie. Právě do postavy šílené Annie promítl svého největšího démona - závislost. Stejně jako drogy a alkohol, ani Annie nechtěla svého idola opustit. 

V chvíli, kdy se ukáže, že jeho trýznitelka byla zdravotní sestrou a během své kariéry zavraždila několik novorozenců, začne její postava odkazovat na Genene Jones. Když v roce 1981 začala v neobvyklé míře umírat novorozeňata v jedné z Texaských nemocnic, nikdo nevěřil, že by pachatelkou mohla být tak vysoce uznávaná zdravotní sestra. Přesto byla donucena přestoupit na jinou kliniku. Z počátku se zde objevovaly pouze drobné dýchací problémy u některých dětí, brzy ale došlo k první smrti. Vedení si spojilo události na bývalé klinice s Genene Jonesovou a pojalo podezření. Byla usvědčena z podávání silných drog, které dětem způsobovaly záchvaty a selhávání orgánů. King psal román v obodobí, kdy byl případ velmi aktuální, jeho inspirace je tak více než zjevná.