Řádění masového vraha Ivana Roubala si připomeneme v třídílné minisérii Případ Roubal

Řádění masového vraha Ivana Roubala si připomeneme v třídílné minisérii Případ Roubal
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hvězdně obsazený seriál z vězeňského a soudního prostředí připomene činy nedávné historie a oživí několik tragických lidských osudů, které jsou s postavou nejznámějšího masového vraha posledních desetiletí spojené.

Zároveň jde o nelichotivou sondu do české justice, protože moc nechybělo a zrůdný vrah s nadprůměrným IQ 122 mohl dál páchat své zločiny a vysmívat se spravedlnosti.

Herecké obsazení:

V minisérii se můžete těšit na šokující a zároveň strhující herecký výkon Hynka Čermáka, který, jak se zdá, si rozporuplné postavy oblíbil. Do dalších rolí obsadila režisérka Tereza Kopáčová Dagmar Havlovou – Veškrnovou, Vojtěcha Vodochodského, Kamilu Trnkovou, Jana Čenského nebo Davida Švehlíka.

Kdo byl Ivan Roubal

Ivan Roubal se narodil v roce 1951 a zemřel v roce 2015 na rakovinu ve věznici v Karviné, kde si odpykával doživotní trest za pět prokázaných vražd. Obětí ale mohlo být víc a nejvíce se mluvilo o dalších třech lidech. Kvůli několika pochybením státního aparátu a nedostatku důkazů moc nechybělo, a vrah mohl dál řádit na svobodě.

Ivan Roubal byl nadprůměrně inteligentní a uchvácený okultismem. Své činy až později obhajoval jako „Boží záměr“.

Řádění začalo v roce 1991 vraždami Heppnera a jeho družky, kteří v sousedství jeho usedlosti chtěli postavit vodní pilu. Jejich zmizení dlouho nikdo neřešil, protože Roubal tvrdil, že odjeli do Německa. Jenže začal používat jejich vůz. Svému synovi přiznal, že je zabil a dal je sežrat prasatům, která v té době choval. Syn to ale před soudem nepotvrdil a chyběla těla.

V roce 1992 zmizel taxikář Strnad. Jeho tělo se našlo v septiku, ke kterému měl Roubal přístup. Opět používal jeho vůz.

Dalším na řadě byl obchodník Horký. Kromě používání vozu se Roubal snažil prodat i jeho dům. Tělo se nikdy nenašlo.

Tělo Suchánka zmizelo za dalšího půl roku. Skončil na dně rybníka a mrtvola byla nalezena, když se rybník vypouštěl. S vrahem se seznámil prostřednictvím inzerátu a po jeho zmizení byl jeho byt vykradený.

Krátce poté dostihla smrt Václava Dlouhého, prodejce pornofilmů. I jeho byt byl vykradený. Zůstala v něm do kozelce svázaná mrtvola. Roubal tvrdil, že zemřel při sexuálních hrátkách.

Poslední akce byla potom v pražské autopůjčovně, kde svázal do kozelce tři muže. Dva se uškrtili. Kancelář byla opět vykradená. Pár dní po tomto řádění konečně spadla klec.

Inspirací pro filmové zpracování byl i samotný soudní proces

Celý případ byl ale horor nejen kvůli vraždám. Soudce neprodloužil vazbu a vrah se dostal na svobodu. Situaci zachraňovali policisté, když Roubala zatkli za jiný trestný čin. Museli spěchat, protože masový vrah měl podanou žádost o azyl ve Švýcarsku a hrozilo, že se ztratí. Nakonec dostal pět let za loupež v autopůjčovně. Po zproštění viny za vraždy trvalo dlouho, než byl odsouzený za dvě vraždy při loupeži v autopůjčovně. Dostal 22 let.

Teprve po prokázání dalších tří vražd konečně soud uložil muži doživotí. Tři vraždy, které zůstaly bez těl, se k soudu nedostaly. Roubal se dožil 64 let.

Hodně zajímavé téma mohlo dát základ pro skvělý filmový zážitek, který si můžete vychutnat už při premiéře prvního dílu v pátek 26. listopadu.

 

Zdroj:

  • autorský článek