U mě dobrý: Zajímavosti a chybičky v komedii Jana Hřebejka

U mě dobrý: Zajímavosti a chybičky v komedii Jana Hřebejka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jan Hřebejk a Petr Jarchovský po čase opět sáhli po knize Petra Šabacha. Příběh zasadili do zahrádkářské kolonie na Libeňském ostrově. Podívali se i do přilehlého přístaviště a na bleší trh v areálu bývalé Kolbenky. Nádražní putyka nevalné úrovně, ve které vrcholí celý film, je na Smíchovském nádraží.

Název filmu je hláškou používanou při mariáši. Časově je snímek zasazen do roku 1993, kdy se ještě dařilo skořápkářům a podvodníčkům všeho druhu. Středobodem filmu je hospůdka u hřiště s názvem „U Budyho“, kterou vede disident Tonda. Ve skutečnosti šlo o opravdovou hospodu, která se v lokalitě nachází, a film jí přinesl velkou popularitu. Skutečný majitel Hospody u Budyho se jmenoval Milan Bukovský a zemřel v roce 2018.

Tady se scházejí karbaníci, tedy rybář Láďa s kamarádem Frantou a nesmělý Kája, pronásledovaný svou semetrikou Jíťou. Sem chodí bývalý kouzelník Mrklas i Tondův otec Balun. K osazenstvu patří Tondův syn, pankáč Jáchym, se svou dívkou Bárou a Tondova družka Andula s jedenáctiletou dcerou Kačenkou.

Začátek filmu začíná úklonou tří mužů v pruhovaných tričkách a černých parukách. Jedná se o odkaz na animované studio „Bratři v triku“, které bylo založeno v roce 1945. Ani ostříží zrak diváků nepozná trojici mužů, ale jde o Jana Hřebejka, Petra Jarchovského a Petra Šabatu.

Bolek Polívka předvádí velice zručné kouzelnické kousky. Ty za něj však dělal kouzelník Petr Kasnar, který se objevil například ve filmech Černí baroni nebo Samotáři.

Filmařům utekla jedna velice nesmyslná situace:

Kája (Miloslav Vladyka) říká: „Já sem se jí přiznal a ona se sebrala a odešla mi. Já sem si říkal, že když ty peníze seženu zpátky, tak že se třeba vrátí.“ 

A navazuje dotaz na Káju: „Kde teď bydlíš?“

Když se Jíťa (Simona Babčáková) sebrala a odešla, proč by měl Kája bydlet jinde? Pokud ho ale vyhodila ze společného bytu, těžko by se mohla vrátit.

Drobnosti nesedí i jinde:

  • Průhledné zastávky MHD, stejné jako ta, na které Jiří Schmitzer čeká na Lenku Vlasákovou před schůzkou v McDonald's, v roce 1993 ještě neexistovaly. Stejně jako odpadkový koš vpravo od této zastávky.
  • V momentě, kdy příjde Miroslav Vladyka z hospody domů, Simona Babčáková sleduje televizi, kde běží pořad Na stojáka společnosti HBO, který v roce 1993 neexistoval. Vysílat se na HBO začal v roce 2006, poté i v ČT.
  • Ve skořápkářském baru visí cedule zakazující prodej tabáku osobám mladším 18 let. V roce 1993 se ale smělo kouřit už od šestnácti.
  • V 26. minutě, při pohledu na tržiště, můžete vidět v pravém dolním rohu červenou Škodu Octavii. Jen její koncept vznikl až v roce 1996. V některých záběrech na tržnici je vidět zaparkovanou šedou Škodu Felicii. Ale ta se začala prodávat až v roce 1994.
  • Při cestě na Libeňský ostrov jde Lenka Vlasáková přes přemostění na ostrov a zároveň přes protipovodňovou stavbu, která vznikla až po roce 2002.
  • Ke konci filmu je v záběru policejní favorit, který má na střeše fungl nový zábleskový halogenový maják, vyráběný od roku 2006, což nekoresponduje s tím, že se film odehrává v devadesátých letech minulého století.
Zdroje článku: