Marek Eben: Talentovaný herec a moderátor už od dětství. Jak se dostal ke slávě a úspěchu?

Marek Eben: Talentovaný herec a moderátor už od dětství. Jak se dostal ke slávě a úspěchu?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Marka Ebena dnes zná snad každý. Ať už jako herce, moderátora, skladatele, zpěváka nebo spisovatele, všichni se shodneme na tom, že jde o jednoho z nejtalentovanějších českých celebrit vůbec. Jak se ke slávě vůbec dostal?

Začátky

Marek se narodil v Praze roku 1957 a jeho herecká kariéra začala už na konci 60. let. Od dětství byl zvyklý na herecké a především hudební prostředí. Jeho otcem byl totiž známý skladatel Petr Eben. Ve stejném oboru se proslavili také jeho dva bratři, Kryštof a David.

Jak někteří pamětníci vzpomínají, Markovou první rolí se už ve dvanácti letech stal Váleček v oblíbeném seriálu Kamarádi z roku 1969. Tehdy si ho všimla režisérka Vlasta Janečková a o pár let později se natočila druhá řada. Poté se na obrazovce začal objevovat čím dál víc. Nejčastěji jste ho mohli vidět v pohádkách nebo rodinných filmech. Zahrál si například v pohádce O líném Honzovi, O statečné princezně Janě, O chudém královstvíčku nebo v Kocourku Modroočkovi.

Zábava a práce jde dohromady

Díky své lásce k filmu a hudbě se rozhodl pro studium na konzervatoři a krátce po ukončení školy začal hrát v Divadle Vítězslava Nezvala. Začal se také více věnovat své hudební kariéře a s bratry založil skupinu Bratři Ebenové, se kterou vydali řadu úspěšných alb.

Do povědomí široké veřejnosti se tedy začal dostávat už v mládí a stále rozšiřoval své pole působení. Časem se z něj navíc stal oblíbený moderátor a velkému úspěchu se těšila také jeho vlastní talk show Na plovárně, která se vysílala od roku 1999. Nedávno také vydal knihu plnou vtipných fejetonů nazvanou Myšlenky za volantem. Ve všech svých projektech si však zachoval svůj optimismus a vždy bylo vidět, jak moc ho jeho práce baví a naplňuje. Není divu, že se na něj potom tak hezky dívá.

Dnes ho známe především jako moderátora taneční soutěže StarDance a pohádkového herce, takže je vidět, že se stále drží svých začátků.

Jak žije dnes?

Při natáčení romantického filmu Tvář za oknem v roce 1985 se poprvé setkal se svou budoucí manželkou Markétou Fišerovou a žije s ní dodnes. Neměli to spolu ale úplně jednoduché. Plánovali sice velkou rodinu, ale o dceru Terezku přišli jen pár dní po předčasném porodu. Později Markéta těžce onemocněla a skončila na invalidním vozíku. Přesto manžela stále s radostí doprovází na různých akcích a je hezké vidět, jak se i po tolika letech navzájem podporují.

Zdroje článku: