Malé ženy (2019): Nestárnoucí snímek o ženách, jejich síle, lásce i vzdoru

Malé ženy (2019): Nestárnoucí snímek o ženách, jejich síle, lásce i vzdoru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Samotná Louisa May Alcott (1832-1888) si nemohla v roce 1868 představit, jak její kniha bude fascinovat stále další a další generace žen. Snímek „Malé ženy“ z roku 2019 je už sedmou adaptací její knihy.

Příběh krásné a o dům pečující Meg, střelené a klukovské Jo, která touží být spisovatelkou, stydlivé a nenápadné Beth a rozmazlené Amy, jež obdivuje umění. O těchto čtyřech dívkách je tento nadčasový příběh.

Ve filmu režisérky Gréty Garwinové uvidíte hvězdy jako Emma Watson nebo Meryl Streep a také méně známé herečky jako Saoirse Ronan, Fiorence Pugh nebo Eliza Scanlen.

A jak je to vlastně s hlavními hrdinkami? Jak moc se podobají postavám, kterými se autorka filmové předlohy nechala inspirovat?

Jo

Louisa May Alcott si „k obrazu svému“ vytvořila jednu z hlavních literárních poslav – Jo (Saoirse Ronan). Jo ráda snila, četla, psala a šla si za svým snem, stát se spisovatelkou. V té době to nebylo nijak lehké.

Louisa to měla s psaním podobné, jako její hrdinka. Psala pro laciné plátky a trpělivě čekala na svou příležitost. Jo si nakonec navzdory své komplikované povaze najde životní lásku. Spisovatelce se to nepodařilo a možná si tak alespoň prostřednictvím své románové hrdinky zažila romantické okamžiky.

Meg

Nejstarší a nejkrásnější ze čtyř sester je Meg (Emma Watson). Milovala krásné šaty a společenskou prestiž. Po ztrátě rodinného majetku se toužila dobře vdát. To se jí podařilo a měla svou rodinu.

Inspirací pro postavu byla Anna Alcott, spořádaná a laskavá dívka, která zapadla do viktoriánské doby. Měla ráda rodinné hodnoty a ty si naplnila svatbou a dětmi. Na rozdíl od filmové hrdinky, která měla dceru a syna, měla Anna dva syny. Poměrně brzy ovdověla a zůstala na děti sama. Pomohla jí její sestra Louisa, která už byla oceňovanou spisovatelkou a pomohla sestře koupit dům. V něm Anna žila celý život.

Amy

Nejmladší a trochu rozmazlená Amy (Florenc Pugh) milovala umění a hlavně malování. Když se jí naskytla příležitost, odjela s tetou do Paříže studovat kreslení. Tam potkala Laurina (Timothee Chalamet), který si tam léčil zlomené srdce, když ho odmítla Jo. Nakonec se dali dohromady.

Vzorem pro hrdinku byla Abigail May, nejmladší sestra. Ta také odjela do ciziny, kde se živila kreslením a napsala knihu o kreslení. Vdala se až v 38 letech za obchodníka a houslistu, o 15 let mladšího. Zemřela na poporodní komplikace po narození dcery. Jejím přáním bylo, aby dceru Lulu vychovala sestra Louisa a spisovatelka jí přání splnila.

Beth

Filmová a knižní hrdinka si je se svou předlohou nejpodobnější. Beth (Eliza Scanlen) byla tichá, stydlivá a laskavá dívka, kterou měl každý rád. Zemřela ve dvaceti letech.

Reálná Elizabeth se svou nemocí bojovala dva roky a zemřela v pouhých 23 letech.

Každá z filmových hrdinek se poprala se svými tužbami a představami o budoucnosti. Právě díky reálným ženským problémům na pozadí občanské války, je příběh stále inspirací pro filmaře i diváky.