Řadíte se mezi milovníky české filmové klasiky? Pak je tento kvíz právě pro vás

Řadíte se mezi milovníky české filmové klasiky? Pak je tento kvíz právě pro vás
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Mezi klasiku českého filmu bychom mohli zařadit nespočet snímků vytvořených v minulém století. A možná bychom do podobného seznamu nikdy nedokázali napsat všechny tyto skvělé filmy. Nicméně dnes si připomeneme ty, které mezi české filmové klasiky bezesporu patří.

Marečku, podejte mi pero!

Dnešní výčet začneme u filmu Oldřicha Lipského z roku 1976. Film pojednává o patáliích továrenského mistra, který je svými kolegy donucen doplnit si středoškolské vzdělání, což by Jiřímu Kroupovi v podání Jiřího Sováka mělo pomoci v udržení jeho stávající pracovní pozice. V továrně se totiž chystá modernizace a na pozici mistra si brousí zuby i někteří nepříliš oblíbení spolupracovníci. Ve školním kolektivu se Sovák potkává s celou plejádou českých herců, což zajišťuje kvalitní zábavu. Děj se stává pikantnějším, když se zjistí, že Kroupa navštěvuje stejnou školu i stejnou třídu jako jeho syn.

Na samotě u lesa

Rok 1976 má v rodném listě uveden také film o rodině „Pražáků“ usilující o získání chalupy na venkově, kam by v teplých letních měsících vyráželi za relaxem z přelidněné metropole. Takovou nemovitost se manželům Lavičkovým v podání Daniely Kolářové a Zdeňka Svěráka skutečně podaří najít. Háček je v tom, že by chaloupku museli koupit i s jejím původním majitelem, kterého si zahrál Josef Kemr.

Vesničko má středisková

Chronologicky přichází na řadu film z roku 1985. Scénář si vzal na starost Zdeněk Svěrák, který si ve filmu střihl také malou roli akademického malíře přicházejícího do Krečovic obdivovat nejen krásy malebné české krajiny. Hlavní dějová linie se však točí okolo řidiče družstevní „vejtřasky“ pana Pávka a jeho, jak ve filmu zazní, momentálně zaostalého závozníka, kterého prakticky bez znalosti českého jazyka ztvárnil Maďar János Bán. Pávek se o svého spolupracovníka stará jako otec o syna, než mu dojde trpělivost, a tak po sérii karambolů chce na sedadlo spolujezdce někoho jiného. To vše je podpořeno těžko zapomenutelnými hláškami Rudolfa Hrušínského, jehož rodová linie je ve filmu bohatě zastoupena, a to v roli lékaře.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág

Dílo Věry Chytilové z roku 1992 dost možná vzbudí v našem seznamu pozdvižení. Objektivně je ale potřeba přiznat, že ačkoli kritici tento film po premiéře strhali, postupem času dozrál, jak ostatně sám řekl jeho hlavní představitel Bolek Polívka. Snímek napěchovaný hláškami si oblíbila i dnešní mladá generace. Celý děj je v podstatě jednoduchý. Typický vesnický povaleč po otci nečekaně zdědí miliony, se kterými ale neumí správně zacházet. Na své cestě filmem se Bohuš dostane do několika komických situací, které jsou podtrženy hereckým uměním Miroslava Donutila. Až později se zjistí, že člověk, kterého Bohuš považoval za svého otce, nebyl jeho skutečným rodičem.

Pelíšky

Nejmladší film, o kterém pojednává náš článek, nesmí žádný rok chybět na televizních obrazovkách v období Vánoc. S čistým svědomím však mohou zástupci televizních stanic film z roku 1999 do svého programu zařadit kdykoli během roku, a přece si Pelíšky najdou své diváky. Hořká komedie nahlíží svým pohledem na politické změny v Československu ve 2. polovině 60. let. Herecká sestava v čele s Kodetem, Donutilem, Polívkou nebo Duškem zaměstná diváckou bránici i v nepříliš veselých situacích.

Je docela klidně možné, že byste mezi námi vybrané české filmové klasiky sami zařadili úplně jiné režisérské počiny. A tak je to v pořádku, každému se totiž líbí něco jiného. Nicméně, zmíněné filmy jistě znáte, pojďte si tedy spolu s námi vykoušet vaše znalosti v následujícím kvízu.