Kultivovaná žena se silnou povahou, Sigourney Weaver je jednou z nejoblíbenějších hereček své generace

Kultivovaná žena se silnou povahou, Sigourney Weaver je jednou z nejoblíbenějších hereček své generace
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dáma amerického filmu, představitelka rolí drsných a odvážných žen – to je Sigourney Weaver. Jako první žena získala v roce 1987 nominaci na Oscara za nejlepší herečku celovečerního sci-fi filmu Vetřelci, pokračování filmu Vetřelec, který ji v roce 1979 proslavil ikonickou rolí Ellen Ripley.

Tato role představuje epochální změnu v zastoupení žen ve sci-fi filmech. Nezávislá hrdinka, plná odhodlaní, odvážná, chytrá a schopná to je Ellen Ripley, která změnila představu o ženě jako pomocnici mužského hrdiny a sama se stala hrdinkou.

Ve dvanácti letech si změnil jméno

Sigourney se narodila v New Yorku jako Susan Alexandra Weaver 8. října 1949. Ve dvanácti letech se malá Susan rozhodla, že si chce změnit jméno, protože nesnášela, že ji její rodina nebo kamarádky nazývají Sue nebo Suzie. Rozhodla se přijmout delší a neobvyklejší jméno Sigourney, podle postavy Fitzgeraldova románu Velký Gatsby, ve kterém je postava jménem Sigourney Howard.

Pochází z bohaté a intelektuální rodiny

Weaver je druhé ze dvou dětí. Starší bratr se jmenuje Trajan na počest římského císaře Trajana. Její otec, Sylvester Weaver, měl velmi rád římské dějiny a nejprve zvažoval, že jí bude říkat Flavia, a pak si na poslední chvíli vybral Susan. Muž byl významným televizním producentem, který několik let řídil rozhlasovou a televizní společnost NBC a stal se skutečným průkopníkem americké zábavy a také vynálezcem vzorce talk-show. Matka, Elizabeth Inglis, byla anglická herečka, která hrála pro Hitchcocka. Po svatbě se však rozhodl nechat své umělecké ambice stranou a plně se věnovat rodině.

Dobré vzdělání

Díky inspirativnímu rodinnému zázemí měla Weaver přístup k dobrému vzdělání. Ačkoli se chtěla stát profesionální herečkou od útlého věku, nezanedbala vysokoškolské studium, absolvovala studium anglické literaturu na Stanfordu v roce 1972 a v roce 1974 na Dramatic Arts na Yale, kde potkávala svou budoucí hereckou kolegyni Meryl Streep.

Charlotte Simpson

Jediná dcera Charlotte Simpson, narozená v dubnu 1990 z jejího manželství s Jimem Simpsonem a vyrůstající mimo pozornost médií, pracuje pro technické oddělení televize, kde se zabývá speciálními efekty a osvětlením. Mladá žena je také autorkou textů v próze a poezii.

Sigourney Weaver a manželství s Jimem Simpsonem je jedním z nejdelších v Hollywoodu

Herečka je vdaná od roku 1984 za Jima Simpsona, amerického režiséra skotského původu, který je známý svými avantgardními hrami. V roce 2002 režíroval Simpson svou ženu ve filmu Chlapi.

Ridley Scott chtěl, aby postava Ellen Ripley zemřela již v prvním filmu

Ridley Scott, režisér prvního Vetřelce chtěl, aby postava, kterou hraje Sigourney, Ellen Ripley, zemřela již v první kapitole legendární ságy. Naštěstí si to rozmyslel.

Weaver a její výška

Herečka věří, že její výška (1,82 m) ovlivnila její účast v mnoha filmech. Na druhou stranu jí však její vzhled poskytl možnost ztvárnit velmi moderní postavy v zajímavých projektech.

Sigourney Weaver bude hrát Dr. Grace Augustine ve čtyřech pokračováních Avatarů

Herečka souhlasila s účastí ve čtyřech pokračováních Avataru, které ji budou zaměstnávat pod vedením Jamese Camerona příštích pár let. I přes množství práce, které ji čeká, je ve svých sedmdesáti letech nadšená z pokračování postavy Dr. Grace Augustine v tak ambiciózním projektu, kterým Avatar je.