Kristin Scott Thomas: Ironická a zábavná Fiona z komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb

Kristin Scott Thomas: Ironická a zábavná Fiona z komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
K herecké kariéře ji pomohly dvě nominace na cenu Zlatá malina za nejhorší herecky rozjezd a nejhorší herečku ve vedlejší roli. Slavnou divu s kořeny v Británii, a srdcem v Paříži, můžete vidět v jedné z řady úspěšných rolí 27.2. ve 20 hodin na Nova Cinema v dramatu „Nejtemnější hodina“.

Útěk do Francie

Kristin se narodila v roce 1960 ve Velké Británii a její život byl plný zvratů. Už ve čtyřech letech přišla o otce, který byl pilotem britského královského námořnictva. Přišel o život při leteckém neštěstí. O šest let později přišla o svého nevlastního otce za podobných podmínek. Zůstala jen s matkou a čtyřmi sourozenci. Doma moc peněz nebylo, a tak odešla v 16 letech ze školy a odstěhovala se kvůli práci a studiu do Londýna. Na jazykový a dramatický kurz si vydělávala jako prodavačka v obchodním centru. V 19 letech se zapsala na kurz dramatického umění, odkud odešla na radu učitelky, která v ní žádný talent neviděla.

Mladá žena si odjela smutek vyléčit do Paříže a netušila, že se jí stane domovem. Ve Francii se živila hlídáním dětí, našla lásku a začala s úspěchem studovat školu divadelního umění. Po studiu dostala příležitost v seriálu a zanedlouho dostala nabídku zahrát si ve filmu, který se rozhodl zrežírovat zpěvák Prince. Snímek Pod třešňovou lunou získal 5 Zlatých malin a několik nominací, ze kterých si dvě odnesla i Kristin, ale v jejím případě se osvědčilo, že i špatná publicita může zafungovat. Šeptalo se, že se slavným zpěvákem měla i milostný románek.

První velký úspěch a další příležitosti

V roce 1994 konečně přišla příležitost na kterou čekala a zahrála si s Hughem Grantem a Andii MacDowell v slavné komedii Čtyři svatby a jeden pohřeb. Film ji vynesl cenu BAFTA za nejlepší vedlejší roli. Malou příležitost dostala ve filmu Mission: Impossible v roce 1996 režírovanou Brianem De Palmou.

Potom se začala ucházet o roli v dramatickém snímku Anglický pacient. Nebyla ale zdaleka jediná a pohovor s režisérem Anthonym Minghellem moc nedopadl. Nakonec mu napsala a předložila tak silné argumenty, že roli dostala. To se ale nelíbilo společnosti 20th Century Fox, která měla film financovat a když si neprosadila svou herečku (ve hře byla i Demi Moore), těsně před zahájením natáčení od projektu odstoupila. Nakonec se projektu ujala společnost Miramax. Film získal 9 Oscarů, 2 Zlaté glóby a 6 cen BAFTA. Kristin získala 3 nominace na tyto ceny za hlavní ženskou roli. Díky velkému úspěchu se jí rozběhla kariéra.

Stihla také vychovat se svým francouzským manželem tři děti a rozvést se.

S Robertem Redfordem si zahrála v dojemném filmu Zaříkávač koní (1998) a o pár let později zazářila jako trochu zlobivá manželka reverenda Goodfillowa a dcera masové vražedkyně s Rowanem Atkinsonem v černé komedii Univerzální uklízečka (2005).

Úspěch přišel v roce 2017, kdy si zahrála manželku Winstona Churchilla ve snímku Nejtemnější hodina z období začátku 2. světové války, který bude v únoru k vidění na Nova Cinema.

Ve stejný rok se objevila v konverzační komedii Večírek, kritizující britskou smetánku. Ve stejném čase si zahrála i v nové verzi Lary Croft ve filmu Tomb Raider. V současnosti můžete herečku vidět v novém dramatu Rebeca na Netflixu.