Když je slavné příjmení prokletím: Proč Jennifer Lynch 15 let netočila?

Když je slavné příjmení prokletím: Proč Jennifer Lynch 15 let netočila?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V případě režiséra Davida Lynche platí, že jablko rozhodně nepadlo daleko od stromu. Na dráhu režisérky se totiž vydala i jeho dcera. Seznamte se s Jennifer Lynch.

Dcera slavného otce

Americká režisérka Jennifer Lynch se narodila 7. dubna 1968 v Pensylvánii. Na svět přišla do umělecké rodiny slavného režiséra Davida Lynche. Matka Peggy Reavey je malířkou.

Objevila se už jako dítě společně se svou matkou také v otcově celovečerním debutu Erasurehead. Na Interlochen Art Academy posléze vystudovala výtvarné umění a tvůrčí psaní.

Jennifer měla zkrátka odmalička ty nejlepší předpoklady jít ve šlépějích svého otce. Ostatně v roce 1990 napsala román Tajný deník Laury Palmerové, který byl spin-offem k otcově seriálu Městečko Twin Peaks. O tom, že slavné jméno může být doslova prokletím, se však režisérka přesvědčila na vlastní kůži.

Filmovou premiéru si odbyla v roce 1993 snímkem Helena v krabici. Stala se díky němu vůbec nejmladší autorkou a režisérkou v Hollywoodu. Snímek však nebyl přijat diváky ani filmovou kritikou. Nijak nepomohlo ani to, že hlavní představitelka Heleny Sherilyn Fenn byla hvězdou právě Městečka Twin Peaks.

Neslavné nastartování kariéry

Ačkoli někteří konstatovali, že je celý počin bizarní úplně stejně jako filmy Davida Lynche, rozhodně toto přirovnání nebylo míněno lichotivě. Režisérka si za svůj debut dokonce odnesla Zlatou malinu za nejhorší režii. Vzbouřily se proti němu i feministky.

Není tak divu, že si po tomto neúspěchu vybrala rovnou 15 let trvající pauzu od natáčení. K režii se vrátila až v roce 2008 filmem Surveillance. Ten už dopadl lépe, režisérka za něj obdržela hlavní cenu na Festival de Cine de Sitges. Jako první žena si také přivezla ocenění z York City Horror Film Festival.

Coby režisérka je také podepsána pod některými epizodami řady známých seriálu jako American Horror Story, The Walking Dead a mnoho dalších. Reputaci ve filmovém světě si tak tahle dáma jistě napravila.

Později svůj neúspěšný vstup do světa filmu sama režisérka komentovala slovy, že byla v tehdejší době prakticky ještě dítě a dělala zkrátka to nejlepší, co mohla.