Zpustošená země a nepřátelský lid – to byly začátky panování Karla IV., jedné ze skutečných postav z historických filmů

Zpustošená země a nepřátelský lid – to byly začátky panování Karla IV., jedné ze skutečných postav z historických filmů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V české historii je celá řada slavných a zajímavých postav a bylo o nich napsáno mnoho poutavých románů. Jen filmařům se moc do zpracování českých dějin zajímavou formou, která by oslovila širokou skupinu diváků, moc nechce.

Některé z mála děl, která o životě našich dávných předků máme, jsou pojata s humorem a nadhledem. I tak se k divákovi dostane pár informací o postavách pestré české historie, které skutečně žily a o době, tak vzdálené a odlišné.

Slasti otce vlasti (1969)

Z kategorie „historických pohádek“ nejde nezmínit usměvavý příběh mladého Karla IV., v období, kdy je mladý kralevic uvedený do života dospělých.

Příběh plný humoru a nadsázky je vůbec prvním filmovým střetnutím Jaromíra Hanzlíka a Daniely Kolářové. Ta si zahrála první Karlovu ženu Blanku, princeznu z Valois. Karel a Blanka byli oddáni ve věku sedmi let a manželství mělo posílit vztahy s francouzským dvorem.

Po svatbě byli manželé rozdělení a potkali se asi za sedm let. Kolem roku 1330 spolu začali žít v Lucembursku. Krátce poté byl Karel povolán do Čech, tehdy jako moravský markrabě. Právě neslavný návrat „domů“ je odlehčeně zobrazený ve filmu. Království bylo zpustošené, Karel už zapomněl česky, všechny královské hrady a statky byly v zástavě u darebné šlechty. Karel má převzít správu a dát do pořádku majetek, který jeho otec Jan Lucemburský rozházel, aby měl peníze na své války.

V podobném duchu s humorem jsou historické postavy vyobrazené například ve filmech „Noc na Karlštejně“, „Svatby pana Voka“, „Pan Vok odchází“.

Hlas pro římského krále (2016)

K životu Karla IV. se vrátil režisér Václav Křístek, ve vážnějším pojetí. V roli kralevice se představil Kryštof Hádek a Blanku si zahrála Tereza Voříšková (Ramba). V historickém filmu jsou další postavy z naší historie, například Jan Lucemburský (Stanislav Majer), Bušek z Velhartic (Petr Jeništa), Eliška Přemyslovna (Hana Vágnerová).

Film se natáčel na mnoha známých místech. Poznáte Švihov, Kost, Točník, Zvíkov nebo Pernštejn.

Kromě herců bylo do filmu zapojeno na tisíc dalších osob (šermíři, kaskadéři, jezdci na koních).

Děj filmu se točí kolem volby nového krále, kterým má být právě mladý Karel. A tak se kurfiřti Římské říše schází poblíž města Rhens, aby o volbě hlasovali.

Jen nikdo neví, jak se zachová Jan Lucemburský. Podpoří svého syna nebo přítele, dosavadního císaře Ludvíka Bavora?

A mladý Karel chce vědět, jak se věci mají a kdo je na jeho straně. Proto se s přítelem Buškem vydává tajně a v přestrojení na místo hlasování.

Jak to s vládou dopadlo, už známe z historie.

Zdroj: