Představitelka Jitky Farské z Ulice Ilona Svobodová: Její vzpomínky, které nestárnou a rituály, které ji dělají šťastnou

Představitelka Jitky Farské z Ulice Ilona Svobodová: Její vzpomínky, které nestárnou a rituály, které ji dělají šťastnou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Život i dílo Ilony Svobodové by vydalo na samostatnou knihu. Není mnoho hereček, které jsou zajímavé a výjimečné už jen samy o sobě. A které žily a žijou pestrým životem, jež nasávají plnými doušky. Možná i proto se před padesátkou rozhodla dát vale dosavadnímu životu, odjet do Francie a pořídit si tetování.

Ilona Svobodová vyrůstala v Kladně v zázemí domova svých prarodičů, kteří suplovali její rodiče jezdící domů jen na víkendy. Oba byli zaneprázdněni svou prací, tatínek byl voják z povolání a maminka primářkou zubního oddělení. S Ilonou si tedy neužili moc společného času, a proto se jí vše snažili vynahradit během dvou volných dnů. Až ji to rozčilovalo, jaký enormní zájem projevovali předtím, než ji zase opustili. Což vlastně ani nemuseli, protože babička s dědečkem ji dali vše, co potřebovala, a co jí dělalo radost. Její dědeček ji hodně brával do přírody a naučil ji o životě v ní spoustu věcí (byl jedním ze zakladatelů skautinku). Ilona Svobodová s láskou vzpomíná na jeho zálibu v cizích jazycích, ke kterým ji rovněž vedl. Měl výborný trik, jak se je učit. „Měl skvělý rituál, ke kterému se zase vrátím, až budu mít víc času. Každý den si přečetl odstaveček německy a odstaveček francouzsky, když nevěděl slovíčko, našel si je ve slovníku, a naučil se jedno nad ním a jedno pod ním. Za hluboké totality. Jiní si stěžovali, že nemůžou vyjet, tak proč by se učili jazyky… on studoval. Kouřil u toho dýmku a pil víno. On víno i vyráběl. Byl chemik, měl to jako koníček.” 

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

 

Lásku k vínu po něm jeho vnučka také zdědila. Pije ho hodně a ráda, ale musí být kvalitní. I Ilona má své oblíbené rituály, které sklenička vína doprovází. Například takovou relaxační koupel, při které ji dělá společnost třeba její syn. Je to totiž jedna z mála chvilek, kdy se jejich máma dokáže zastavit, a tak mají její děti možnost si s ní v klidu popovídat. 

I přes svou vytíženost ale nikdy jako jejich matka netrpěla pocitem, že se jim dostatečně nevěnuje. Nechtěla opakovat chyby svých rodičů. 

Ilona žije aktivním a naplňujícím životem. Mohla by jít příkladem mnohým ženám, které zahodily veškeré vyhlídky na krásný život po padesátce. Cestuje, učí se francouzsky, chodí do fitka, lyžuje, zajímá se o pilates a pořídila si několik tetování, které zdobí její tělo. V profesním životě se stále věnuje herectví, dabingu a je také ráznou šéfkou dramatického oddělení Pražské konzervatoře.

 Zdroj: