Jan Čenský, hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě: Byl Odpadlíkem i přítelem superhrdiny

Jan Čenský, hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě: Byl Odpadlíkem i přítelem superhrdiny
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
„Býval dobrým policistou, ale spáchal ten nejhorší hřích, protože svědčil proti zkorumpovaným kolegům. Snažili se ho zabít. Místo toho zabili ženu, kterou miloval. Obviněn z vraždy nyní projíždí krajinou. Psanec, který loví psance. Lovec lidí. Odpadlík.” To je nezapomenutelný úvod každého dílu legendárního seriálu Odpadlík v hlavní roli s neodolatelným svalovcem Lorenzem Lamasem. Tomu propůjčil hlas neméně neodolatelný Jan Čenský. Kolik takových dabingových zářezů má český princ princů na své pažbě?

Jan Čenský patří neodmyslitelně do pomyslné síně slávy českých herců. Když se vysloví jeho jméno, jako první člověku naskočí princ, pohádka. Není divu, jeho král v Koloběžce první nebo Honza v Princové jsou na draka, to jsou postavy a televizní filmy, které patří k perlám České televize. 

Je také léta letoucí svázán se seriály televize Nova. Zahrál si v oblíbené Pojišťovně štěstí a s Ordinací v růžové zahradě žije již osm let ve spokojeném seriálovém manželství. 

Postava uhlazeného a noblesního lékaře a bývalého primáře kamenické chirurgie mu rovněž padne jako ulitá. Tak jako David Suchý i Jan Čenský působí elegantním a vyrovnaným dojmem s nepřehlédnutelnými gentlemanskými rysy a způsoby. 

Na svém kontě má, jen co se televizní tvorby týče, okolo 61 filmů a 35 seriálů, ve kterých se objevil. Jinak účinkuje v několika divadlech a věnuje se moderátorské a dabingové tvorbě.

Jeho sametový hlas asi nejvíce slušel postavě Rena Rainese v televizním seriálu Odpadlík. Prožil s ním celkem 110 epizod v 5 sériích. Kromě několika dalších menších rolí ve slavných zahraničních filmech jako je Smrtonosná zbraň nebo v televizním seriálu s Brucem Willisem Měsíční svit, přistála Janu Čenskému na dabingový stůl ještě postava detektiva Bookera v seriálu Jump Street 21 v hlavní roli s Johnnym Deppem. A dokonce namluvil i spojence superhrdiny Iron Mana v marvelovském hitu Avengers. 

  Zdroje: