Vinnetou má modrou krev a Old Shatterhanda rodiče vydědili aneb co jste o hlavních představitelích mayovek nevěděli

Vinnetou má modrou krev a Old Shatterhanda rodiče vydědili aneb co jste o hlavních představitelích mayovek nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Legendární filmy o náčelníkovi Apačů si zamilovaly celé generace. Hlavní představitelé už tak poetický osud neměli. Kdo byli Pierre Brice a Lex Barker, představitelé hlavních hrdinů?

Vinnetou se šlechtickou krví

Vlastním jménem Pierre Louis Baron de Bris se narodil 6. února 1929 ve francouzském Brestu. Herec pocházel ze starobylého šlechtického rodu.

Aristokraticky působící Pierre byl mužem mnoha profesí, živil se dokonce jako model a narukoval do armády. V roce 1948 se účastnil bojů v Indočíně. Do armády se dal po vzoru svého otce, který během první světové války působil u námořnictva.

Vojenská dráha však nebyla tím, co by si rodiče pro svého syna přáli. Jim navzdory sběhl od kariéry architekta. Narukoval dokonce do cizinecké legie a děsivé vzpomínky nedokázal z hlavy vymazat ani o řadu let později.

Ke své nejslavnější roli se dostal náhodou. Německý producent Horst Wendlandt si Pierra vyhlédl na filmovém festivalu v Berlíně. V kůži náčelníka Apačů herec v dalších letech natočil celkem třináct filmů. Pro mnohé zůstal s Vinnetouem neodmyslitelně spjat a sám šarmantní Francouz si byl toho, že je do značné míry hercem jediné role, velmi dobře vědom.

Před smrtí dokonce prohlásil, že mu nejslavnější indián zničil život a že měl z rozjetého „filmového vlaku“ zavčas vystoupit. Pierre Brice zemřel 6. června 2015 v pařížské nemocnici za přítomnosti své manželky.

Rebel z dobré rodiny

Alexander Crichlow Barker Jr., jak znělo rodné jméno Lexe Barkera, přichází na svět 8. května 1919 do rodiny newyorského burzovního makléře.

Otec, původně vlastník prosperující stavební firmy, si podobnou životní cestu vysnil i pro svého syna. Tomu se však do studia stavebního inženýrství příliš nechtělo a teplé místo v otcově stavební firmě jej nelákalo.

Zdálo se přitom, že mladý Lex je příslovečným dítětem narozeným se zlatou lžičkou v ústech, jemuž nebude nic scházet. Stěžovat si mladík nemohl ani na nezájem žen. Srdce ho však táhlo na prkna, která znamenají svět. Potajmu hrál divadlo a aby si mohl jít za svým snem, odešel z prestižní Princetonské univerzity. Rodiče příliš pochopení pro tuto zálibu nicméně neměli a nezdárného synka vydědili.

Ten se pak musel protloukal životem na vlastní pěst. Kvůli druhé světové válce musel navíc na čas na herectví zapomenout. Zlomem byl rok 1949, kdy dostal roli Tarzana. Urostlý herec si nemohl stěžovat nejen na nedostatek zájmu filmových fanoušků, ale líbil se na plátně i fanynkám. V následujícím období však jeho kariéra spíše uvadla.

Restart přišel až v 60. letech. Ve filmových kuloárech se traduje úsměvná historka, že roli v první mayovce mu nabídli se slovy, že Němci se chystají točit v Chorvatsku western a hlavní roli indiána dostal Francouz. Až příliš kosmopolitně vyhlížející kombinace, která šanci na kultovní indiánku příliš nedávala, zafungovala, Lex roli Old Shatterhanda přijal a v Evropě se stal hvězdou.

O co více úspěchu slavil v kariéře, tím méně se dařilo v soukromí. Slavný herec byl pětkrát ženatý a v závěru života měl potíže s alkoholem. Zemřel 11. května 1973 na infarkt.