Ilona Svobodová z Ulice: Svůj život dnes žije ve stylu Provence

Ilona Svobodová z Ulice: Svůj život dnes žije ve stylu Provence
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Optimistickou a stále usměvavou herečku Ilonu Svobodovou znají hlavně televizní diváci a příznivci seriálu Ulice. S postavou Jitky Farské, se kterou je seriál spjatý již od samého začátku, má její představitelka leccos společného.

Postava Jitky Farské patří k ženám, které se dokáží vypořádat se vším, i když k nim osud není zrovna milostivý. Sálá z nich temperament, život berou takový, jaký je a pro ostatní, ať už se jedná o rodinné příslušníky nebo přátele, jsou vždy oporou. Taková je i Ilona Svobodová. 

Právem jí náleží místo v knize Petra Macka s názvem 1989 očima 30 slavných osobností. Komunistický režim jí nedovolil studovat, po čem toužila, gymnázium a poté DAMU, a tak se stala sekretářkou. Má státnice z těsnopisu a psaní na stroji. Její rychlé písařské dovednosti však využila při přepisování pamfletů v divadle, kde trávila celé dny i bezesné noci. Pod jejíma rukama vznikaly i kopie Několika vět, kvůli kterým se jeden čas nemohla objevovat v televizi. Po republice jezdila se samotným nynějším prezidentem Milošem Zemanem, s nímž šířili zprávy o záměrech a cílech revolucionářů a o dění v Praze.  

Ilona Svobodová prožila krásných a nezapomenutelných pětadvacet let po boku svého osudového muže, hudebníka a skladatele Petra Skoumala. Značný věkový rozdíl jejich vztahu přinášel vzájemnou symbiózu. Petr nabízel všeobecný kulturní rozhled a vzdělanost a Ilona ho zase dokázala obohatit a přenést ho do mladšího věku. I když i u nich se čas od času dostavily nějaké ty přeháňky. „S manželem jsme měli úžasný vztah, milovali jsme se, ale já byla vždycky ta samostatná, která dostávala k narozeninám pily a sekačky. Nikdy jsem nebyla princezna. Obdivoval, že si umím se vším poradit, že se klidně seberu a jedu studovat, ale pak přišla nějaká křehotinka, vzdychla, jestli by jí nenapsal písničku – a on se mohl přetrhnout. Říkala jsem si, co to, sakra, je!? Ale chlapi už jsou takoví a já jsem, jaká jsem,“ svěřila v rozhovoru pro server Ahaonline.cz.

Ilona Svobodová je moderní, energická a většinu času pozitivně naladěná žena, která se ráda obklopuje útulností a ojedinělou krásou francouzského stylu. 

Své bydlení á la Provence miluje. Každý kout jejího domova má pro ni svůj jasný význam. „Tak třeba po představení se těším, že si napustím vanu a dám si skleničku vína. Říkám to proto, že jsem hodně zatížená na koupelnu, která je mimochodem také vybavená dřevem. Moc ráda mám velký pokoj a také kuchyň, protože jsem milovnice vaření. Když mám čas, navařím různé mističky s francouzskými jídly, což děti kvitují, že je to výborné hobby. Tak to jsou tři místnosti, které miluji a ve kterých se snažím být co nejvíce.” 

Zdroj: