Hororové filmy, které nejsou úplně ze světa fantazie

Hororové filmy, které nejsou úplně ze světa fantazie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přestože strach není úplně příjemná emoce, mnoho lidí sleduje hororové filmy. Čistou hrůzu, šokující a napjaté scény, které vyvolávají velkou úzkost, musí prostě v životě mít. A tvůrci hororů nachází inspiraci ve skutečných případech a také náhodně, třeba v přeplněném obchodě.

Vzpomínáte na panenku Chuckie? Tom Holland se nechal inspirovat příběhem, který vypráví o chlapci, který dostal na hraní panenku od sluhy původem z Bahamských ostrovů. Ten podle legendy praktikoval černou magii a panenka se mstila lidem, kteří se k němu chovali neuctivě. Chlapec se ve společnosti panenky choval divně, a i v okolí se děly divné věci, lidé se zraňovali, měli dopravní nehody. Panenka údajně hýbala končetinami a sousedi přísahali, že ji viděli koukat se z okna, když nikdo nebyl doma. Rodiče nakonec hračku schovali na půdě a zapomnělo se na ní. Až děvče nových majitelů ji našlo na půdě.

Tom Holland si příběh trochu přibarvil a na světě byl horor DĚTSKÁ HRA (1988, hodnocení 71 %).

 

PSYCHO (1960, hodnocení 88 %) je jedním z nejúspěšnějších hororových snímků všech dob a Alfredu Hitchcockovi přinesl nesmrtelnost (a také velice zajímavý zisk). Příběh je inspirovaný příběhem Eda Geina, „řezníka z Piainfieldu“. Hitchcock koupil práva od spisovatele Roberta Blocha anonymně za 9 tisíc dolarů. Poté vykoupil všechny dostupné knihy, aby utajil před veřejností konec příběhu. Podstatný úspěch získal film i kvůli hudbě. Bernold Herrmann za ni dostal dvojnásobný honorář oproti smlouvě.

Příběh duševně nemocného Normana Batese, který vedl ponurý motorest, rozhodně neposkytoval zrovna bezpečné útočiště.

 

Tobe Hooper vytvořil kultovní snímek Texaský masakr motorovou pilou (1974, hodnocení 74 %), který i po několika novějších verzích zůstává jedním z nejlepších hororů a kanibalismus, který je stěžejním motivem hororu, je inspirovaný příběhem Eda Geina, známého kanibala. Temná a realistická atmosféra filmu nenechá nikoho chladným a film působí velice věrohodně. Přímo před kamerou se moc násilí neodehrává, ale o to více pracuje divákova fantazie.

Motorová pila přišla ke své roli naprosto náhodně. Jednou byl režisér Hooper v obchodě s nářadím a když se mačkal v davu, přemýšlel o možnosti rychlého průchodu davem. A potom mu zrak padl na motorovou pilu.