Hororová klasika: Film Přichází Satan stojí za vidění i po téměř 50 letech od svého vzniku

Hororová klasika: Film Přichází Satan stojí za vidění i po téměř 50 letech od svého vzniku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film Přichází Satan patří právem k těm nejlépe hodnoceným hororovým filmům. A to i když od jeho vzniku už uplynulo téměř pět desetiletí. Pokud jste ho ještě neviděli, proč byste si ho neměli nechat ujít?

Rodinné štěstí, které nemá dlouhého trvání

V hlavní roli politika Roberta Thorna se představil Gregory Peck. Jeho ženu Katherine si zahrála Lee Remick.

Thornovi by mohli být vcelku spokojeným párem. Ke štěstí jim chybí jen vlastní potomek. Těšit se na něj začínají záhy. Páru se má narodit chlapeček, rodinná idyla však netrvá dlouho. Dítě při porodu umírá.

Nemocniční kaplan otec Spiletto proto naléhá na Roberta, aby adoptovali dítě, kterému ve stejnou chvíli v nemocnici zemřela matka. Thorn jeho nátlaku podlehne, své ženě však nic neprozradí. Adoptovaného chlapečka pojmenují Damien a zdá se, že jejich štěstí nemůže nic narušit. Nevlastní syn však Thornovým změní život.

Kolem hocha se začínají množit podivné události: Zvířata v ZOO z něj mají panickou hrůzu a narůstá počet vysoce podivných úmrtí osob v nejbližším okruhu rodiny Thornových. Katolický kněz otec Brennan Thornovy varuje, že Damien není člověk.

Temný původ malého Damiena

Když se politik Thorn rozhodne najít společně s fotografem Keithem po mnoha letech otce Spiletta a pátrat po původu svého syna, přesvědčí se, že série tragických událostí není náhodná. S pomocí kněze odhaluje hrob Damienovy matky, kde se ukazuje, že malý Damien může skutečně být vtělením Antikrista.

Nakonec se vydávají do Izraele, aby se tu setkali s archeologem a exorcistou Carlem Bugenhagenem. Ten Robertovi poradí, aby se podíval, zda má Damien mateřské znaménko ve tvaru tří šestek a trvá na tom, že Antikrista je nutné zničit.

Jak to dopadne, na to už stojí za to se dívat. Přichází Satan fascinuje především mrazivou atmosférou, kterou brilantně dokresluje hudba, kterou pro film zkomponoval Jerry Goldsmith. Právem byl snímek za hudbu oceněn i prestižní sochou Oscara.

I když tak snímek vznikl už v roce 1976, stále ještě díky poctivému filmařskému řemeslu a rafinovanosti spolehlivě obstojí i vedle moderních hororů disponujících propracovanými počítačovými efekty.