Hokejový zázrak: Proč skutečný Herb Brooks film nikdy neviděl

Hokejový zázrak: Proč skutečný Herb Brooks film nikdy neviděl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herb Brooks svou šanci na medaili kdysi propásl, ovšem získal druhou šanci, a to jako trenér národního týmu USA, aby vysněnou medaili získal. Na kempu Colorado Springs si vybírá spolu se svým asistentem Craigem Patrickem nové hráče, kteří však hru neberou moc vážně.

Jakmile ale dojde na fyzicky náročné tréninky, hráči okamžitě pochopí, že zábava musí jít stranou. Podaří se americkému týmu vybojovat na olympijských hrách v Lake Placid medaili?

Herci se na natáčení museli připravit

Aby se herci co nejvíce vcítili do hokejového prostředí, před začátkem natáčení museli absolvovat šestitýdenní kemp, kde se učili základním hokejovým dovednostem, například jak si rychle obléknout výstroj, udržet balanc a zachytávat puky, ale i základní hokejové taktiky.

Některé skutečnosti byly ve filmu zkresleny

Ve filmu je americký tým vyobrazen jako parta nezkušených mladíků z univerzit, se kterými Brooks pracoval půl roku. Pravdou však je, že jejich tréninky pod vedením Brookse trvaly rok a půl. Navíc osm hráčů absolvovalo i MS v Moskvě v roce 1979.

Jen málokomu se podaří hrát roli svého otce

Útočníka Buzze Schneidera si ve filmu zahrál jeho syn Billy. Režisér Gavin O'Connor to však nevěděl do té doby, než mu nabídl scénář. Svou roli komparzisty získal i bývalý brankář Bill Ranford. Nahrazoval zde Eddieho Cahilla, představitele Jima Craiga, kvůli větší věrohodnosti brankářských zákroků.

V zápase USA a ČSSR došlo k vážnému zranění

Když americký tým zápasil s týmem ČSSR, Buzz Schneider brutálním zákrokem zlomil klíčovému hráči Vladimíru Martincovi ruku. Tuto skutečnost ale ve filmu neuvidíte.

Skutečný Herb Brooks film nikdy neviděl

Roli Herba Brookse si ve filmu zahrál herec Kurt Russell. Všichni se těšili, až skutečný Herb Brooks film poprvé zhlédne, bohužel se tak nestalo, zemřel krátce před jeho uvedením do kin.