Hana Vítová: Herečka, které vymysleli umělecké jméno pánové Voskovec a Werich

Hana Vítová: Herečka, které vymysleli umělecké jméno pánové Voskovec a Werich
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pseudonym Vítová vymysleli divadelní bardi V + W, když mladičkou dívku angažovali do Osvobozeneckého divadla. Hodila se jim kvůli krásnému zpěvu do Golema. Jako herečka neměla zkušenosti, ale byla krásná, jemná, s melancholickou tváří, modrýma očima a havraní hřívou.

Geny zdědila po rodičích

Jmenovala se Jana Lašková a byla dcerou Hanuše Laška, sólisty opery Národního divadla a profesora zpěvu na pražské konzervatoři. Matka Hana byla také operní pěvkyně.

I přes chybějící vzdělání (nedokončila studium na dramatickém oddělení Statní konzervatoře) se stala v třicátých letech jednou z nejobsazovanější hereček a obstála v konkurenci hvězd jako byly Adina Mandlová, Jiřina Štěpničková, Truda Grosslechtová, Lída Bárová nebo Věra Ferbasová. Od roku 1932 hrála ve více než padesáti filmech, z nichž jsou některé v televizním repertoáru dodnes.

 

Poválečná složitá doba

Na rozdíl od svých kolegyň se ubránila v poválečné době z nařčení, že byla kolaborantkou. Ale její herecká kariéra po válce začala upadat. Natočila ještě pět výraznějších rolí, z nichž je nejznámější Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář, po boku Oldřicha Nového. Pak už přicházely jen malé role a Vítová začala vystupovat na estrádách a příležitostně v barech, restauracích a kabaretech. Nakonec se živila jako překladatelka z angličtiny, němčiny a ruštiny.

Soukromý život

Ani soukromý život herečku nešetřil. První manželství s operním zpěvákem a hercem Járou Pospíšilem se jí rozpadlo kvůli pracovnímu vytížení. Druhým manželem se stal šéfredaktor populárního časopisu Kinorevue, Bedřich Rádl, se kterým měla dceru Bedřišku. Manželství se rozpadlo po válce, kdy měla rodina existenční krizi.

Vítová se začala přátelit s R. A. Dvorským, hudebním skladatelem a průkopníkem moderní taneční hudby v Československu.

Největší rána v jejím životě na ni dopadla se smrtí jediné dcery, která z nešťastné lásky spáchala sebevraždu skokem z okna. V roce 1970 měla herečka vážnou dopravní nehodu při níž ji ochrnula jedna noha. Začala propadat depresím a alkoholu a když zemřel její přítel Dvorský, dožila svůj život zcela opuštěná. Zemřela v roce 1987.

Zdroj: