Geniální představitel vrchního inspektora Charlese Dreyfuse a sok Vinnetoua Herbert Lom pocházel z Čech a měl 3 manželky

Geniální představitel vrchního inspektora Charlese Dreyfuse a sok Vinnetoua Herbert Lom pocházel z Čech a měl 3 manželky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Teprve válka a pronásledování židů udělala z nadějného začínajícího herce židovského původu Angličana. Kombinace šlechtického původu a židovské národnosti byla v době Hitlerova řádění v naší zemi nebezpečná.

Změna příjmení kvůli herectví

Herbert Lom se narodil jako Herbert Karel Angelo Kuchačevič ze Schluderpacheru v Rakousko-Uhersku v roce 1917. Původně šlechtická rodina s kořeny až do 16. století žila v Praze, kde měl otec Herberta tiskárnu. Dětská léta trávil na Šumavě u prarodičů a když přišel čas, začal studovat na Státní konzervatoři v Praze a zároveň na Filozofické fakultě UK.

Hereckou profesi si ještě v Čechách stihl zkusit ve dvou filmech Žena pod křížem (1937) a Boží mlýny (1938). Z praktických důvodů si změnil příjmení. Víc už toho nestihl a před Hitlerovou genocidou se schoval ve Velké Británii.

Úspěch ve Velké Británii i v Hollywoodu

Jazyk se naučil poměrně snadno, ale ještě dlouho bojoval s přízvukem. Povedlo se mu získat školní stipendium a od roku 1940 do 1946 pracoval v rozhlasové stanici BBC.

Filmové role na sebe nenechaly dlouho čekat a stihl jich za svůj dlouhý život celou řadu. Pro svůj přízvuk hrál často cizince a pro svůj uhlazený vzhled a záludný pohled byl zase často obsazován do rolí darebáků a podvodníků.

Osudová role

Fanoušci příběhů s indiány si herce možná vybaví z filmu Poklad na stříbrném jezeře. Osudová role přišla s komediemi Blake Edwarse, kdy ztvárnil nezapomenutelného vrchního inspektora Charlese Dreyfuse a stal se hereckým partnerem Petera Sellerse v komediích: Komisař Clouseau na stopě (1964), Návrat Růžového pantera (1975), Růžový panter znovu zasahuje (1976), Pomsta Růžového pantera (1978), Stopa růžového pantera (1982). Bez Sellerse se objevil ještě v dalších dvou pokračováních: Kletba Růžového pantera (1983) a Syn Růžového partnera (1993).

Osobní život a konec herecké kariéry

Zanechal po sobě celou řadu významných rolí nejen na filmovém plátně, ale i v seriálech, televizních filmech a také v rozhlase. V devadesátých letech už se herec rozhodl odejít do hereckého důchodu, zahrál si už jen výjimečně, naposled v epizodě kriminální řady Slečna Marplová. Rozhodně se ale nenudil. Rád maloval, napsal několik románů.

Za život stihl tři rozvody a měl se dvěma ženami 3 děti. Herbert rád navštěvoval svou rodnou zemi a mluvil stále velice dobře česky. V roce 1992 si zahrál v české komedii Sherlock Holmes v pánském klubu aneb Komisař Dreyfus zasahuje. Ve filmu si s ním zahráli herci zvučných jmen jako Svatopluk Beneš, Vladimír Dvořák, Petr Hapka, Rudolf Hrušínský, Lubomír Lipský, Jiří Sovák, Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Dagmar Havlová.

Herbert Lom zemřel 27. 9. 2012 ve spánku v Londýně. Bylo mu 95 let a celý dlouhý život se těšil dobrému zdraví.