Nejlepší tenisové filmy, které rozhodně stojí za zhlédnutí

Nejlepší tenisové filmy, které rozhodně stojí za zhlédnutí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbený tzv. bílý sport se již několikrát ukázal na velkém plátně. Pokud rádi sledujete dění na French Open, Fed Cupu, Davis Cupu či Wimbledonu, toto jsou filmy, které vás budou zaručeně bavit.

Borg/McEnroe (2017)

Je úplně jedno, na jaký sport se koukneme, každý má svůj legendární zápas. Pro tenis se tímto zápasem stala bitva mezi švédským kliďasem Björnem Borgem a americkým cholerikem Johnem McEnroem ve Wimbledonském finále roku 1980. Borg se dostal do pátého finále ve Wimbledonu v řadě, a to s tím, že předešlé čtyři finále všechna vyhrál. McEnroe byl v tu dobu mladý nováček, který chtěl svrhnout krále svatého trávníku a stát se novým mistrem zeleně.

A přesně tuto rivalitu dokázal film „Borg/McEnroe“ dokonale převést na plátno. Diváci se dokáží vžít do zápasu jako by se znovu dívali na toto tenisové střetnutí velikánů. Samozřejmě nechybí ani legendární výbuch McEnroea a vykřiknutí světoznámé hlášky „You can not be serious!“  

Souboj pohlaví (2017)

V tenisové historii se třikrát konaly tzv. souboje pohlaví, při kterých vždy hrála žena proti muži. První zápas odehráli v tu dobu světová jednička žen Margaret Courtová a 55letý Bobby Riggs. Riggs vyhrál 6:2 6:1 a souboj se zapsal do dějin jako masakr na den matek. Třetí zápas se hrál roku 1992, tentokrát stáli proti sobě Martina Navrátilová a Jimmy Connors. I když měl Connors těžší podmínky (pouze jedno podání a hrál na deblovým kurtu), dokázal vyhrát 7:5 6:2.

Nejznámější souboj pohlaví byl ale druhý zápas v roce 1973, kdy proti sobě hráli Billie Jean Kingová a Bobby Riggs. Mediálně byl zápas mezi feministickou a rovnoprávnost prosazující Kingovou a sexistickým Riggsem velmi očekávaný, Kingová chtěla totiž prokázat, že ženy jsou stejně dobré jako muži a zaslouží si stejnou odměnu za vítězství v turnaji jako muži (v sedmdesátých letech byly platy extrémně rozdílné). Kingová vskutku dokázala porazit alkoholika a silného kuřáka Riggse hladce 6:4 6:3 6:3 a stala se hrdinkou ženského tenisu (i když existují pověsti, že Riggs prohrál schválně, aby s tím zaplatil své dluhy).

Film „Souboj pohlaví“, ve kterém jsou tenisté ztvárněni Emmou Stoneovou a Stevem Carellem, poukazuje na tento zápas a celý příběh kolem něj. Co se týče realismu událostí, Hollywood se tentokrát překvapivě držel faktů a neokořenil historii typickými filmařskými metodami.

Match Point – Hra osudu (2005)

S filmem „Matchpoint“ se postaral světový režisér Woody Allen o snímek pro fanoušky tenisu a thrillerů. Bývalý tenista Chris Wilton (Jonathan Rys Mayers) pracuje po ukončení své kariéry v exkluzivním tenisovém klubu v Anglii. Tam se zamiluje do Noly Riceové (Scarlett Johansson), manželky jednoho z členů klubu. S ní si začne aféru, která odstartuje napínavý thriller, jenž byl nominovaný na 4 Golden Globe a jednoho Oscara.

Woody Allen sám o svém filmu řekl: „Je to film o štěstí. O rozporech ambicí a vášně. A o beztrestnosti. Já osobně nejsem cynik, ale je jasné, že ve společnosti existuje určitý cynismus a že jednoho dne by se každý měl obávat nespravedlnosti nepotrestaných, nebo dokonce za své činy odměněných zločinů.“

 

Zdroj:

  • autorský text