Filmy natočené podle videoher: Ty nejlepší versus propadáky

Filmy natočené podle videoher: Ty nejlepší versus propadáky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Obliba natáčení filmů podle videoher v posledních letech strmě vzrůstá. Tvůrci útočí na široké fanouškovské základny hráčů. Dostat hrdiny her na plátna je ovšem odvážný krok a nezřídka končí fiaskem.

Série Resident Evil 

Veleúspěšná herní série Resident Evil během let inspirovala knižní zpracování a neunikla ani pozornosti filmového průmyslu. Příběh začíná ve fiktivním městě Raccoon City, kde sídlí biochemická společnosti Umbrella Comporation. Z laboratoří unikne vir, který jako nákaza dělá z lidí zombie a podobná monstra. Město je později zničenou atomovou bombou a děj následujících dílů se přesouvá do Španělska, Číny a Afriky. Během let 1996 a 2017 vzniklo 10 navazujících dílů a jeden další retrospektivní. 

Hra byla poprvé zfilmována v roce 2001. Šlo spíše o béčkové sci-fi, které potvrdilo, že některé motivy mají být určené jenom pro hry a na plátna je lze uvěřitelně přenést jenom těžko. Pokud by hra neexistovala a tento film by příběh přinesl jako první, byl by divácky obrovsky nepochopen. Přesto bylo filmové zpracování pro hráče natolik atraktivní, že mu bylo přiděleno dalších pět pokračování. Zhruba v polovině série se příběh oprostil od své předlohy a vytvoří vlastní příběhovou linii. Poslední tři díly byly zpracovány ve formátu 3D. Došlo také na třídílnou animovanou sérii od společnosti Capcom. 

56 %

BloodRayne

Hrou provází napůl člověk a napůl upír Rayne, která je krátce před 2. světovou válkou vyslán do nacistických základen, kde nebojuje pouze proti německé armádě, ale také krvelačným stvůrami. Ve filmu se Rayne uchýlí do cirkusu, kde poprvé ochutná lidskou krev a uvědomí si svoje schopnosti. Kvůli své potřebě krve odmítne zabíjet nevinné lidi a raději se živí krví upírů. Tak se připlete k Brimstonské společnosti, jejíž hlavním cílem je zabít nejkrvelačnějšího ze všech upírů, Raynina otce. Německo-americká koprodukce z roku 2005 s Kristinnou Loken (Terminator 3: Vzestup strojů) v hlavní roli byla terčem kritiky odborné i široké veřejnosti. V roce 2011 byla uvedena parodie pod názvem Blubberella, která film záběr po záběru přeměnila v zesměšňující grotesku. 

30 %

Assassin´s Creed

Callum čeká v cele smrti na svoji popravu. V jeho DNA jsou ale objeveny geny bojovníka sekty Asasínu z 12. století. Společnost Animus jej tak osvobodí a žádá po něm, aby se prostřednictvím nové technologie vrátil ke vzpomínkách svých předků. Vrátí se o několik let zpět a pokusí se zabránit Templářům a španělské inkvizici získat Jablko Ráje, artefakt, jehož prostřednictvím lze ovládnout celý svět. 

Film se herní předlohy drží poměrně přesně a období křížových výprav je vizuálně velmi bohaté pro jakékoli zpracování. Jako film samotný by ani toto dílo neobstálo, i tentokrát je určeno spíše pro hráče a pro běžného diváka není tolik srozumitelné. Na druhou stranu je snímek koukatelný a nahrává mu také samotná nápaditost příběhu. 

Ještě před premiérou studio oznámilo pokračování, které nás čeká v roce 2021. Jaké příběhové osy se bude druhý díl držet zatím stále není jisté. 

67 %