Filmy, o kterých jste možná netušili, že vznikly podle knih

Filmy, o kterých jste možná netušili, že vznikly podle knih
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V záplavě filmů je dnes celá řada snímků, jejichž scénáře byly cíleně napsané pro komerční úspěch filmu nebo pro filmové festivaly. Ubývá mistrovských knižních děl, které strhnou nejen pozornost čtenářů, ale zaujmou i filmaře, kteří přijmou výzvu a zkusí úspěšnou knihu přetvořit v hodnotný film.

A někdy je to právě naopak a filmový divák ani netuší, že byl film inspirovaný knižní předlohou, ke které se lidé většinou dostanou až poté, co vidí film. Vydavatelé knih mají potom také větší jistotu, že se titul bude dobře prodávat.

Pár tipů na příběhy, které vzešly z knih a rozhodně stojí za to jak filmová, tak i knižní verze

 

Pravidla moštárny (1999) (k vidění v současnosti na HBO 3)

Čtenářům určitě není třeba Johna Irvinga představovat. A právě jeho román stojí za filmem, který režíroval Lasse Hallström podle scénáře, který napsal sám spisovatel. John Irving za něj dostal v roce 2000 Oscara a diváci si určitě vzpomenou na mladičkou Charlize Theron, která si zahrála jednu z hlavních rolí v příběhu plném lidskostí, hledání, pocitu opuštění a beznaděje, ale také vlídnosti a přátelství.

Psal se rok 1943 a život v Americe byl úplně jiný, než jak ho známe dnes. A žít v sirotčinci nebylo vůbec lehké. Přesto se Homer (v podání Tobeye Maguireho), několikrát vrácený sirotek, dokázal s životem poprat i poté, co z ústavu odešel a souhrou náhod musel řešit celou řadu svých i cizích problémů, aby našel své místo v životě.

Dveře v podlaze (2004)

John Irving je podepsaný i pod románem Rok vdovou, který vyšel i u nás, a právě na základě tohoto bestselleru si zpracoval režisér Tod Williams scénář pro svůj film s Jeffem Bridgesem a krásnou Kim Basinger.

A pro scénář mu stačilo z knihy použít jen malou část, ze které dokázal vytvořit silný a poutavý příběh o lásce a její zářící i temné tváři, o manželství v dobrém i zlém.

Terapie láskou (2012)

Poměrně neznámý autor knihy Matthew Quick se proslavil až díky filmovému zpracování své knihy, kterou zfilmoval na základě svého scénáře David O. Russell.

Jak už název napovídá, na své si přijdou hlavně romantici, kteří si prožijí s Bradley Cooperem jeho životní trampoty v roli učitele dějepisu, kterému v těžkém životním období osud přivál do života Jennifer Lawrence v roli záhadné Tiffany.

Herečka za film získala Oscara i Zlatý glóbus s režisér David O. Russel na obě ocenění nominaci za scénář.

Zdroj: Kathy Hutchins / Shutterstock

12 let v řetězech (2013)

Režisér Steve McQueen měl představu o filmu, na který by si sám rás zašel do kina a když se mu do rukou dostala kniha Salomona Northupa (1808-1863), na světě byl dojemný filmový příběh o životě samotného autora, o nezdolné touze po svobodě. Oscarový scénář napsal John Ridley. A film získal celou řadu ocenění.

V roce 1841 se Salomon Northup ocitl v řetězech. Měl černou kůži a naletěl dvěma podvodníkům, kteří ho prodali na americkém jihu do otroctví. Za sebou nechal milující rodinu, dobrou práci, majetek a svobodu. Prožil si kus života na plantáži s bavlnou, kde zažil vše, co otrok mohl prožít. Přesto touha po svobodě nakonec zvítězila.

Zdroj:

  • autorský článek