Filmové putování po krásách české vlasti: Synové hor, Homolka a Tobolka, Sněženky a machři nebo S tebou mě baví svět

Filmové putování po krásách české vlasti: Synové hor, Homolka a Tobolka, Sněženky a machři nebo S tebou mě baví svět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Do Krkonoš filmaři rádi umisťují sportovní filmy, ale často tam zavítají i celé filmové rodiny. Některé z nich byste možná ani potkat nechtěli. Krkonoše se staly také místem, kde se natáčel rodinný film, který se pyšní titulem „Komedie století“.

Synové hor

Český film (drama z roku 1956) režiséra Čeňka Duby byl natočen podle stejnojmenné knihy spisovatele Františka Košíka. Ústředním motivem je skutečná událost: tragická smrt jednoho z našich prvních lyžařských závodníků Bohumila Hanče a jeho přítele Václava Vrbaty dne 23. března 1913.

Děj filmu se odehrává mezi Velikonocemi 1912 a Velikonocemi 1913 (tedy v jediném roce) a je zarámován dvěma mezinárodními závody v běhu na 50 kilometrů. V prvním z nich B. Hanč slavně zvítězil, ve druhém zahynul on i jeho přítel Vrbata hrdinskou smrtí během vánice, v níž se pokoušel zachránit zesláblého kamaráda.

Tuto tragickou událost připomínají dva pomníky. Hančův pomník najdete na červené turistické značce mezi Vrbatovou a Labskou boudou. V těchto místech nalezl Rath polomrtvého Bohumila Hanče. Mohylu Hanče a Vrbaty najdete na Vrbatově návrší (mezi hlavním vrcholem Harrachovy kameny a vrcholem Zlaté návrší) na červené turistické značce mezi Vrbatovou boudou a Harrachovými kameny. V těchto místech byl nalezen umrzlý Václav Vrbata. 

Ve filmu znalci poznají vodopád Pančavy, Ambrožovu vyhlídku nad Labským dolem, Labskou boudu, Kotel, Svinské kameny a řadu dalších známých míst.

K osudu lyžařů se znovu vrátil režisér Tomáš Hodan a vzal na natáčení filmu Poslední závod (2022) do Krkonoš Kryštofa Hádka, Marka Adamczyka, Oldřicha Kaisera, Vladimíra Pokorného a další současné herce, aby natočili stejný příběh.

První klapka padla 21. února 2021 ve Františkově v Krkonoších. Film se natáčel 32 dní. Filmaři se během dvou měsíců od konce února do konce dubna vydali na autentická místa na hřebenech Krkonoš, na Labskou boudu, Medvědí boudy, Brádlerovy boudy, na Jizerku, do Hostinného, do Lázní Toušeň, Škvorce a Lukova u Loun. 

Homolka a Tobolka

Jedná se o třetí příběh pražské rodiny Homolkových natočený v roce 1972 Jaroslavem Papouškem.
Tentokrát si Homolkovi vyjeli na zimní rekreaci do Krkonoš, kterou si chtějí pořádně užít za nejnižší cenu. Děda s babi, Ludva, Heduš a dvojčata si přijíždějí užít zimní radovánky do zotavovny Radost ve Špindlerově Mlýně. Kdo by si nepamatoval památnou větu:

Mámo, to jsou panoramata, co?

Ve filmu je vidět třeba lanovka na Pláně, která dnes už prošla modernizací. Divák mohl obdivovat Dívčí kameny, hotel Savoy, hotel Jelínek nebo malebné centrum Špindlerova Mlýna. Ve filmu je i most přes Labe, kam se po třiceti letech vrátili filmaři s filmem Snowboarďáci.

Sněženky a machři

Filmová komedie natočená známým českým režisérem Karlem Smyczkem v roce 1983 patří mezi nejoblíbenější starší komedie českého plátna. Děj vypráví o studentech druhého ročníku pražského gymnázia, kteří odjíždějí na povinný lyžařský výcvik. Horský učitelský sbor je složen ze zkušené profesorky Boženky, iluzemi naplněné čerstvé absolventky pedagogické fakulty Hanky a přísného profesora Kardy, který s sebou vzal také svou dceru Mariku.

Část filmu se natáčela v chatě na Smetánce, která se nachází v Peci pod Sněžkou, dále na chatě Vyhlídka, která bohužel v polovině 90. let vyhořela, na Moravské boudě (kde lezli studenti ven oknem a kde byla jídelna) a Martinově boudě (narodila se zde Martina Navrátilová – proto dostala jméno Martina) nad Špindlerovým Mlýnem, v restauraci Encián v Peci pod Sněžkou a na sjezdovkách Hnědý Vrch. Původní lyžařský vlek byl nahrazen čtyřsedadlovou lanovkou už v roce 2003 a překonává převýšení 317 metrů.

Restaurace Encián byla v době natáčení cukrárnou a dnes je tam půjčovna lyžařského vybavení. Ve filmu je i silnice č. 295 Vrchlabí – Špindlerův Mlýn, kudy studenti jedou na lyžařský pobyt. Cestou míjí stavení v Horní Malá Úpě.

S tebou mě baví svět

Děj snímku začíná v době příprav každoroční a tradiční „pánské jízdy" třech velkých kamarádů, lékaře Alberta Horáka, dirigenta a hudebního režiséra Michala Adámka a studiového zvukaře Pepy Bednáře. Ti se chtějí vydat na chalupu Apalucha v Beskydech, ale vlivem razantního zásahu manželek se výprava stává něčím jako mateřskou školkou v zimní přírodě.

z filmu S tebou mě baví svět
z filmu S tebou mě baví svět | Zdroj: FTV Prima

Štáb však nezamířil do Beskyd, ale vsadil na oblíbené Krkonoše. Legendární chata Apalucha se nachází 7 km od Vrchlabí na Zlatém návrší u Dolního Dvora. Ta se dodnes nezměnila a je stále využívána. Chata leží ve strmém svahu a dostat se k ní není snadné. Scénka, ve které Kateřina (jedna z manželek) spadla do sklepa, se natáčela nikoliv v této chatě, ale v hotelu Morava, jenž se nachází také v Dolním Dvoře.

Hotel, kde zpívá Gábina, se nachází v Jeseníkách, konkrétně v Karlově Studánce. Jedná se o hotel Slezský dům. Kateřina a Dáša jedou na hory po cestě na Zlatou Olešnici.

Komedii S tebou mě baví svět si můžete připomenout 30. května a 1. června na stanicích Prima a Prima Max. Komedie Homolka a Tobolka a Sněženky a Machři jsou v nabídce Voyo.

Zdroje článku: