Film Zpráva: Autobiografická kniha Alfréda Wetzlera o útěku dvou Židů z Osvětimi se konečně dočkala filmového zpracování

Film Zpráva: Autobiografická kniha Alfréda Wetzlera o útěku dvou Židů z Osvětimi se konečně dočkala filmového zpracování
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Koprodukční snímek „Zpráva“, na němž spolupracovali filmaři ze Slovenska, Česka a Německa, má ohlášenou premiéru na 28. ledna 2021. Jde o celovečerní film režiséra Petera Bebjaka, který je podepsaný pod mnoha úspěšnými českými seriály, například Případy 1. oddělení, Kriminálka Anděl či Herec.

Film „Zpráva“ vznikl na základě knižní předlohy „Co Dante neviděl“ od Alfréda Wetzlera (1918-1988). Film s válečnou tématikou vypráví příběh dvou dvacetiletých chlapců, Wetzlera a Rosenberga, kterým se podařilo úspěšně zorganizovat a provést útěk z osvětimského pracovního tábora.

Historicky je tento útěk považovaný za jeden z nejvýznamnějších za období války. Mladí muži neutekli jen proto, aby si zachránili život, ale jejich hlavním cílem bylo informovat svět o hrůzách, které se v Osvětimi děly.

V historii je jejich svědectví označeno jako „Zpráva Wetzlera a Vrby“, protože Walter Rosenberg si už ponechal jméno Rudolf Vrba, na které mu byly vystaveny falešné doklady. Autor knihy si své jméno z Jozef Lánik, které měl v ilegalitě, ponechal jako literární pseudonym.

Spisovatel strávil v Osvětimi 2 roky a podařilo se mu udělat si velice dobrý přehled o množství zavražděných lidí, o způsobu, jakým probíhalo strašné mučení vězňů, a o propracovaném způsobu, jakým byli vězní ve „fabrice na smrt“ likvidovaní.

Tragické na jejich snaze bylo to, že jim na Slovensku nikdo nevěřil, že se jejich zpráva, kterou mladíci sepsali, zakládá na pravdě. Lidem se nechtělo věřit, že by člověk dokázal jinému člověku tak zrůdným způsobem ubližovat jen pro své potěšení. Bylo snadnější nevěřit.

Přirovnání holocaustu k většímu zlu, než byla představa pekla, kterou měl Dante, bylo velice příhodné.

Uvidíme, zda si film zachoval podstatu své předlohy a ukáže divákům smysl nebezpečné cesty, kterou mladící podnikli.

Příběhy jako je tento, by rozhodně neměly upadnout v zapomnění.