Fenomén reality show. Kde se vzaly a jak si prorazily cestu u nás?

Fenomén reality show. Kde se vzaly a jak si prorazily cestu u nás?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Fenomén reality show se na přelomu tisíciletí zabydlel i v českých luzích a hájích. Kde se vlastně vzal a které pořady patřily v Česku k těm nejzajímavějším a nejbizarnějším?

Které byly ty první?

Dle dostupných pramenů lze za první reality show považovat projekt, který vznikl už v roce 1973. An American Family zobrazovala život klasický americké středostavovské rodiny. Formát ještě nebyl zcela „čistokrevnou“ reality show, ale částečně připomínal dokument.

Tuzemští diváci si museli na tento formát ještě nějakou dobu počkat. Za první reality show lze považovat pořad VyVolení, který se v Česku začal vysílat v roce 2005 na televizní stanici Prima. Šlo o mutaci původně nizozemské show Big Brother. Ani o tento formát jsme v Česku nezůstali ochuzeni, konceptu se uchopila TV Nova.

Vyhrocené emoce eskalující mezi skupinou původně cizích lidí, kteří se pod dohledem kamer musejí sžívat ve vile bez kontaktu s okolním světem se ukázaly být jako skvělý televizní tah. Možnost nahlédnout skrze obrazovku do soukromí dobrovolníků od dob Vyvolených televize úspěšně zopakovala ještě několikrát.

Reality show v Česku

Na obrazovky se tak podívala například show Výměna manželek založená na tom, že dvě ženy, zpravidla nejen manželky, ale také matky, odjedou do „náhradní“ rodiny své souputnice. A protože emoce i nahota spolehlivě prodávají, na osvědčenou marketingovou poučku vsadili i televizní producenti.

Na českých obrazovkách se tak objevil i znatelně „těžší kalibr“ než jen sledování soutěžících v uzavřené vile. Z těch nejbizarnějších počinů lze vzpomenout show Štiky, která po vzoru „profesionálních celebrit“ rodiny Kardashianových, mapovala život bulvárem hojně propírané rodiny Štikových.

Z nejnovějších počinů pak svoje štěstí na přízeň televizního diváctva zkoušel i pořad Experiment 21. Princip? Veskrze jednoduchý: Čtveřice Pražanů se musela se zahájením show kompletně vzdát svého majetku (včetně komunikačních prostředků, ale také jídla či oblečení) na dobu 21 dnů. Každý den si pak mohla zpět vzít jednu věc. Samotná Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nicméně pořad titulovala jako vulgární a pokleslý.