Fantomas kontra Scotland Yard: Jaký kousek si připravil Fantomas pro zámožné Angličany?

Fantomas kontra Scotland Yard: Jaký kousek si připravil Fantomas pro zámožné Angličany?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Důstojné zakončení trilogie, kde se opět sešli vynikající herecké hvězdy Jean Marais jako šarmantní novinář a Louis de Funės jako neurotický komisař, kteří jsou na stopě Fantomasi ukrývajícím se pod maskou jiných lidí.

“Zaplať nebo zemři”

Poté co dostatečně potrápil Francouze, změnil Fantomas revír a ze sluncem zalité Francie přesune své aktivity do sychravého Skotska. Jeho cílem se stanou nejbohatší Angličané, pro které si připravil specialitu – vybrat od nich obrovskou daň. Dá jim tak ultimátum: buď vysoká daň nebo smrt. Aby zmařili tento kriminální plán, cestují do Skotska novinář Fandor (Jean Marais) a komisař Juve (Louis de Funės). Vyšetřování probíhá v tajemné atmosféře přepychového panství lorda Rashleye, ve kterém prý straší. Zelený fantom, mistr masek a převleků, opět využívá svého umění k dosažení jediného cíle: Zaplať nebo zemři. 

Tajemná skotská atmosféra

Všimněte si, že i přesto, že se děj odehrává ve Skotsku, všechna auta mají řízení na levé straně. Temná skotská atmosféra se totiž natáčela na francouzském středověkém hradě Château de Roquetaillade poblíž Bordeaux, který patří k nejpozoruhodnějším hradům v celé Francii. Na natáčení se tenkrát seběhla celá vesnice, byla to pro ně velká událost a mnoho z místních si zahrálo v komparzu. Fantomasovi se na hradě natolik zalíbilo, že tam přebývá dodnes, a majitel má o turisty z celého světa postaráno. 

Fantomasova cesta 20. stoletím

Fantomas pochází z pera spisovatelů Marcela Allaina a Pierra Souvestreho. Mezi lety 1911 až 1963 vyšlo s tímto tajuplným démonickým zloduchem 43 brakových kriminálních hororů. Do filmového světa se Fantomas dostal již v roce 1913 v podobě němého filmu, další již zvukové snímky pochází z třicátých a čtyřicátých let 20. století. Ale nejproslulejší zůstává trilogie s legendární hudbou Michela Magneho z let šedesátých. V plánu bylo i natočení dílu čtvrtého – Fantomas v Moskvě, ale kvůli osobním sporům hlavního hereckého obsazení k natočení nikdy nedošlo.

Skvělou komedii si nenechte ujít v sobotu 10. 10. ve 21:20 na ČT1.