Eliška Balzerová a filmové role, pro které ji milujeme

Eliška Balzerová a filmové role, pro které ji milujeme
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Půvabná dáma, vynikající herečka a nyní i skvělá babička získala na zlínském filmovém festivalu ocenění za mimořádný přínos dětské kinematografii. Vzpomenete si, v kterých rodinných filmech a pohádkách si zahrála?

Komedie století

Všichni si ji dobře pamatujeme jako jednu z maminek v komedii století S tebou mě baví svět. Eliška si zde zahrála manželku Václava Postráneckého Dášu. O natáčení vypráví s babičkovskými obavami: “Točilo se opravdu ve sněhových závějích a děti byly pořád promáčené!” Ve filmu ji herecky doprovodil její manžel, co by producent snímku. Zahrál si zde trpícího pacienta, kterého Eliška masíruje, a zároveň dublera J. Satinského. Aby se podobal herci, který neuměl vůbec lyžovat, museli ho pořádně “vycpat.” 

Pedantická sestra “Stará koza”

Role doktorky Čeňkové v Nemocnici na kraji města pro ni byla osudovou. V bílém plášti si zahrála několikrát. V dramatickém příběhu o dětech Karla Kachyni Městem chodí Mikuláš (1992) ztvárnila pedantickou vrchní sestru Libuši, která stále peskuje personál a vyslouží si tak přezdívku Stará koza. Svým přísným přístupem ale jen maskuje citlivé jádro, ve kterém se skrývá bolest z nešťastné lásky. Film získal ocenění dětské i dospělé poroty právě na zlínském festivalu v roce 1993.

Paní Zima, královna a babička

Eliška hrála v několika starších pohádkách. Ztvárnila krutou paní Zimu v televizní pohádce Heřmánková víla (1990) a královnu Svatavu v pohádce O všudybylovi (1976). Zahrála si i v úsměvné hudební pohádce Komu straší ve věži (1988) a v muzikálu F. A. Brabce V peřině (2011), kde jako babička čistila peřiny od zlých snů.

V poslední době získává Eliška jednu komediální roli za druhou, ve kterých často odolává různým nástrahám života. Eliška ráda cestuje se svým manželem a léto na chalupě si užívá se svými čtyřmi vnoučaty.