Eliška Balzerová: Od rychlého startu do hereckého světa díky oblíbenému seriálu až po nezbednou babičku Vilmu

Eliška Balzerová: Od rychlého startu do hereckého světa díky oblíbenému seriálu až po nezbednou babičku Vilmu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Oblíbená herečka Eliška Balzerová oslavila 25. května 72 let. Rodačka ze Vsetína se k herectví dostala přes ochotničení, ke kterému ji přivedla maminka. Talent v ní poznala velmi brzy. A Eliška zůstala herectví věrná celý život.

Herecké začátky

Po studiu na brněnské konzervatoři začala svou divadelní kariéru v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích a poté byla 27 divadelních sezón ve Vinohradském divadle v Praze. Do povědomí diváků se dostala především díky jednomu z nejoblíbenějších seriálů 80. let: Nemocnice na kraji města. Tento seriál ve své době výrazně svou kvalitou vyčníval nad ostatní televizní tvorbou, pojatou především ideologicky k propagaci režimu.

Eliška vytvořila nezapomenutelnou, čistou, spravedlivou a také trochu naivní mladou lékařku Alžbětu Čeňkovou, kterou si všichni diváci zamilovali. Ač byla Eliška v reálném životě v té době spíše bezstarostná a užívala si života, podařilo se jí roli svědomité puťky zahrát velmi přesvědčivě. Jaroslav Dietl, který stál za seriálem, měl tenkrát při výběru hereckého obsazení šťastnou ruku a vytvořil tak úspěšný projekt, jehož popularita zaskočila i zkušené herce.

Řada výrazných rolí

Eliška Balzerová vytvořila i desítky zajímavých filmových rolí ve všech žánrech. Můžeme si ji připomenout v malé, ale nezapomenutelné roli v komedii Vrchní, prchni! (1980), kde si zahrála těhotnou prodavačku v knihkupectví. Ta měla jedinou starost, aby se narozené dítě moc nepodobalo vedoucímu prodejny (Josef Abrhám), který rozhodně nebyl jejím manželem. Zahrála si také výraznou roli v „komedii tisíciletí“ S tebou mě baví svět z roku 1982, kde ztvárnila jednu z manželek party dobrodruhů, kteří tráví s dětmi dny plné bojových her na horské chalupě. V roce 1986 se objevila ve filmovém trháku Pěsti ve tmě, kde si zahrála po boku Marka Vašuta. Šlo o roli přítelkyně nadějného boxera v období nacistické hrozby v roce 1936.

Popularita a nabídky rolí i po šedesátce

Z posledních let je třeba zmínit romantický film Ženy v pokušení (2010) od Jiřího Vejdělka. Eliška v tomto filmu doslova rozkvetla a ukázala, že i v pozdním věku má ženskosti a smyslu pro humor na rozdávání.

Její netradiční role babičky Vilmy, před kterou by zbledl závistí i Casanova, dodala komedii „šťávu“ a zpestřila tak příběh psycholožky Heleny a její dcery Laury. Zaslouženě si za roli odnesla Českého lva.

Určitě si ji vybavíte i jako nesnesitelně pečující manželku veterináře Jana (Jiří Bartoška) v komedii Teorie tygra (2016). Ve filmu Tátova volha (2018) si zahrála v příjemně laděném příběhu stárnoucí ženu, která po smrti manžela za pomoci své dcery (Tatiana Vilhelmová) odkrývá stará rodinná tajemství.

Jeden z posledních povedených zážitků nám herečka dopřála svou rolí v komedii Poslední aristokratka (2019), který sice nesplnil očekávání diváků, ale Eliška zdařile ztvárnila velmi komickou roli paní Tiché, která dávala svoji zázračnou ořechovku i do zelí.

Kromě filmové a divadelní tvorby se herečka angažovala v druhé polovině devadesátých let při obnově Divadla na Fidlovačce, kde působila několik let jako ředitelka. Svůj hlas propůjčila v dabingu světovým hvězdám. Nedávno jste ji mohli slyšet ve filmu Válka Roseových, kde nadabovala Barbaru. Stihla také vyučovat na herecké škole a vychovat s manželem a producentem Janem Balzerem syna Jakuba a dceru Adélu.

Zdroje: