David Duchovny slaví 60 let, ale věk ani sledování mimozemských stop v seriálu Akta X mu sexappeal rozhodně neubírá

David Duchovny slaví 60 let, ale věk ani sledování mimozemských stop v seriálu Akta X mu sexappeal rozhodně neubírá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
David se narodil 7. 8. 1960 v New Yorku, ale v jeho povaze se kombinují geny ruského otce a skotské matky. Vyrůstal od jedenácti let jen s matkou, a přestože se jevil jako velice inteligentní mladík, škola ho zrovna moc nenaplňovala.

Studentem se sportovním nadáním

Jen tak mimochodem získal na Princetonské univerzitě bakalářský titul z anglické literatury a na Yale University pokračoval v magisterském studiu. Postgraduální studium už nedodělal, protože zájem o ostatní aktivity zvítězil. Hodně se věnoval sportu, hlavně basketbalu a zkusil štěstí v natáčení reklam.

Začátek kariéry

První zkušenosti před kamerou pro něj byly tak zásadní, že se rozhodl pověsit univerzitní studium na hřebík a soustředit se na hereckou dráhu. Začal sbírat drobné zkušenosti v malých rolích, jako byly snímky Podnikavá dívka (1988) nebo Beethoven (1992). Štěstí mu přálo, role ve filmu Kalifornie (1993), kde se potkal s mladým Bradem Pittem mu vynesla dost pozornosti na to, aby se stal jedním z kandidátů nově plánovaného projektu – seriálu o hledání stop po mimozemšťanech.

Po stopách mimozemšťanů

Nakonec si ho Chris Carter do seriálu AKTA X vybral a partnerkou se mu stala Gilian Anderson. Ač to v seriálu působilo, že jsou dva hlavní představitelé sehraná a přátelská dvojice, v reálu spolu rozhodně přátelé nebyli. Bylo to dáno tím, že Gilian měla oproti Davidovi směšný honorář, přestože její role nebyla o nic méně významná.

David se nakonec po devíti sériích rozhodl odejít a věnovat se jiným projektům. V březnu 2015 stanice Fox ohlásila pokračování série i s Davidem. S celou sérií jsou spjaté i dva celovečerní filmy Akta X (1998) a Akta X: Chci uvěřit (2008). A ač některé díly v seriálu byly trochu nudné, oba celovečerní snímky mají svěží rytmus a jsou překvapivě velice poutavé.

Mezitím David stihl pár filmů jako například komedii Vrať se mi (2000) nebo sci-fi komedii Evoluce (2011).

V postavě Hanka našel David své druhé já

Hodně zásadním projektem se pro něj stal seriál Californication, který se rozběhl v roce 2007 a kde ztvárnil hlavní roli – kontroverzního spisovatele Hanka Moodyho. Osobnost hrdiny je Davidovi hodně blízká, ať už v pohledu na život, nebo v hodně pestrém sexuálním životě.

Za účinkování v rozsáhlých seriálových počinech má 6 nominací na Zlatý glóbus a dvě trofeje získal. V soukromém životě má dvě dospělé dcery s manželkou Téou Leonim, ale ani otcovství ho od jeho častých milostných dobrodružství neodradilo.