Čtvrteční Prostřeno s Tomášem: Patnáctiletý kluk strčil do kapsy své soupeře

Čtvrteční Prostřeno s Tomášem: Patnáctiletý kluk strčil do kapsy své soupeře
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tomáš se předchozí dny prezentoval kultivovaně a rád o jídle mluví. Když se k tomu vezme v úvahu jeho mládí, bylo jasné, že půjde o epizodu plnou překvapení. A i hosté se těšili a čekali, že si pochutnají.

Tomáš bydlí v Letňanech v bytě s rodiči a chodí ještě na základní školu. Takový soutěžící opravdu v Prostřeno nebývá často. Je škoda, že se rozhodl pro studium na obchodní akademii, protože by jako kuchař určitě uspěl. Mohl by si za pár let dodat odvahu a zkusit třeba MasterChefa.

Za zmínku stojí, že zatímco se Jana s Michalou a Jindřiškou na hostinu těšily, ten nevychovaný a naprosto nesympatický člověk z pondělní epizody prohlásil, že čekal něco lepšího! A korunu tomu dal tím, že přinesl dítěti lahev vína.

Tomáš jako předkrm podával paštiku z kachních jater a v troubě upekl i domácí ciabattu. Paštika chutnala i Michale, která jinak játra nemusí. Georgie byl opět zklamaný a paštika mu nechutnala. 

Hrášková polévka byla ozdobená pancettou a krutony. Hostitel sice nebyl spokojený s hustotou, protože polévka byla spíše krémová, ale všem chutnala. Jindřiška si pochvalovala, že je horká. 

Panenka, omáčka z lišek a šťouchaný brambor, zdroj FTV Prima

Jako hlavní chod byla vepřová panenka s liškovou omáčkou, šťouchaný brambor se slaninou. Jídlo bylo moc dobře na talíři naservírované. Panenka byla sice trošku tužší na ukrojení, ale chutnala dobře a dojem udělala i omáčka s liškami. Jana z ní byla nadšená, protože lišky nejedla asi 50 let. A tak dobré jídlo od patnáctiletého kluka nečekala.

Jindřiška si pochvalovala i příjemnou atmosféru u stolu, která se jí zatím z celého týdne líbila nejvíce. Všichni už si všimli, že Georgie je už druhý den mlčenlivý, a tak z toho usoudili, že vlastně o žádné návštěvy ani nestál a šlo mu hlavně o výhru. Ta se mu však pomalu vzdaluje a svým nepříjemným chováním a kritizováním úplně všeho, si nezíská ani výhru od diváku.

Jako dezert se podával čokoládový fondant se zmrzlinou a malinovou omáčkou. Tomáš popisoval, jak si zkoušel péct fondant. Byl trpělivý, dokud nepřišel na to, jak ho dělat, aby byl uvnitř krásně krémový. Právě tekutý střed dezertu je považovaný za velkou delikatesu. Zmrzlina sice nebyla domácí, ale k čokoládové chuti se výborně hodila a omáčka z čerstvých malin přinesla na talíř další chuť. Navíc kyselkavá chuť malin zmírnila sladkost, což si pochvalovala Jindřiška. Dezert byl tak dobrý, že ho slupl i gurmán Georgie a byl alespoň natolik soudný, že ho nekritizoval.

čokoládový fondant, FTV Prima

Nejvíce byla s jídlem spokojená Michaela, která svou desítkou přesvědčila o tom, že netaktizuje a hodnotí opravdu podle toho, jak jí chutnalo. Jindřiška a Jana dali devítky a kritik týdne sedmičku. Tomáš má 35 bodů a je ve vedení.

Diváci byli z vaření mladého kluka nadšení, ale hodnotili i to, jak dobře se uměl chovat a být skvělým hostitelem. A hlavně se vůbec nestyděl. Bylo na něm znát, že si v kuchyni opravdu věří a nemá problém udělat třeba i dort pro mámu do práce.

Tento týden je takový obyčejný, až na talentovaného Tomáše. Připravte se však na příští týden. Už zítra se dozvíte, co za neuvěřitelné věci se bude dít další týden v Prostřeno z Ústeckého kraje. To možná zastíní i neviditelné jitrnice, které servíroval nedávno voják Libor!

Zdroje článku: