Copak je to za vojáka (1987): Co museli jíst vojáci při výcviku? Jaká je použita vojenská technika a kolik dostal Kouba za svou roli?

Copak je to za vojáka (1987): Co museli jíst vojáci při výcviku? Jaká je použita vojenská technika a kolik dostal Kouba za svou roli?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film z vojenského prostředí se stal naprostým kultem. Jiřímu Langmajerovi od té doby mnozí jeho herečtí kolegové neřeknou jinak, než „Koubo“. Jaká vojenská technika byla ve filmu použita, a co vlastně všechno jedli vojáci?

Slavný film, ve kterém si užijí i milovníci vojenské techniky

Patříte mezi vojenské hračičky? Lepíte si doma modely tanků? Pokud ano, vaše oko jistě při tomto filmu zajásá. Ve filmu si zahrála i celá řada dobové vojenské techniky. Například transportní vrtulník paragánů je typ Mil Mi-17. Jeho modernější verze slouží české armádě i dnes. Pro pátrací scénu, kdy se hledají děvčata, byl zase k vidění bitevní vrtulník Mil Mi-24.

Ve filmu jsou i esenbácká vozidla VB, to jsou sovětské vozy vyšší střední třídy Volha GAZ 24.

Tak to je balík!

Přejete si vědět, kolik za svou roli svobodníka Kouby Langmajer dostal? Tak si podržte klobouk! Za hlavní roli ve filmu inkasoval astronomickou částku 7 500 Kčs. Viděno dnešníma očima – rozhodně nic moc. 

Co si dáte dobrého?

Ve filmu je použito spoustu skutečných reálií. Veškerá výstroj a výzbroj vojáků tak odpovídá tehdejší skutečnosti. Stejně tak bylo reálné útvarové nástupiště a posádkové cvičiště. A co výcvik přežití? Tak i zde nebylo nic vymyšleného, vojáci si totiž během výcviku přežití v přírodě a skutečně běžně lovili kde co. Kromě toho, že se jim občas podařilo ukořistit slepici, běžně lovili ryby, žáby a hady. A k tomu si uvařili čaj z jehličí nebo bylinek.

Už se těšíte, až si tuhle filmovou klasiku dáte dnes večer? Nachystejte si něco dobrého k snědku a připravte se. Nástup na buzerplac bude přesně ve 20:10 na ČT1. Kdo přijde o minutu později, vyfasuje rajóny!