Clint Eastwood: bezejmenný kovboj, inspektor Callaghan a skvělý režisér

Clint Eastwood: bezejmenný kovboj, inspektor Callaghan a skvělý režisér
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Clint Eastwodd začal svou hereckou kariéru ve věku 25 let a do režírování se pustil až po čtyřicítce a je těžké rozhodnout, co mu jde lépe. Ve věku devadesáti let, kdy většina lidí už vzpomíná na mládí, Clint běhá po place, režíruje a hraje.

Ve vlastních režijních počinech často obsadil do hlavní role sebe a tím trochu vyvrátil mýty, jak je to těžké, být sám sobě režisérem a hercem.

Herec se narodil v San Franciscu v Kalifornii v roce 1930 v rodině, která se řadila do střední třidy. V ekonomicky těžkých časech se jeho rodina hodně stěhovala, aby byl otec schopný zajistit svým potomkům určitou životní úroveň.

Jak to vše začalo

Korejská válka, která začala v roce 1950, vtáhla Clinta do armády. Měl velké štěstí, protože místo bojů v cizí zemi se stal vojenským instruktorem v plavání. Když si uvědomil, že má výšku a vzhled, za kterým se lidé otáčí, zkusil štěstí u filmu a dostal několik menších příležitostí bez velkého významu.

V roce 1959 dostal hlavní roli v seriálu „Rawhide“, kterou získal proto, že vypadal jako kovboj. Hrál sice milého, ale trochu výbušného mladíka, a právě tato ztvárněná vlastnost učarovala muži nosícímu velmi slavné jméno – Sergio Leone.

Na zkušené v Itálii

A tak se z vytáhlého mladíka stal na pár let kovboj, vždy se stejným kloboukem, zbraní a pončem. Tvář Clinta Eastwoda se stala symbolem italských westernů.

Sám Sergio Leone byl ze vzhledu Clinta uchvácený a považoval ho za velice neobvyklý, a proto do filmu perfektní. Zvláště dokázal ocenit hercův „kamenný výraz“ a dojem, jakým působil, když si nasadil klobouk. Z úst Sergia Leone také pochází srovnání Clinta a Roberta de Nira, se kterým režisér rád pracoval. Prohlásil, že Bob je dobrý herec, ale Eastwod je hvězda.

Zpátky domů

Po třech filmech pro S. Leone se herec vrátil do Ameriky, aby si zkusil zahrát i jiné charaktery. Velice ho ovlivnil Don Siegel. Jejich spolupráce začala snímkem „Cooganův trik“ z roku 1968. Tento film spolu s prvními bondovkami jsou považované za skupinu vůbec prvních snímků, které položily základy pro akční filmy.

Díky Siegelovi Clint mohl ukázat, že umí zahrát i něco jiného, než kovboje, a inspektor Harry Callaghan se stal jedním z nejproslulejších akčních hrdinů.

Nové zkušenosti

Třetím nejvýznamnějším režisérem Clinta Eastwooda byl on sám. Bylo mu něco málo přes čtyřicet, když se pustil v roce 1971 do filmu „Zahrajte mi MISTY“ a v roce 1973 „Tulák z horských plání“. V roce 1976 odmítl Paula Newmana na roli psance ve svém filmu „Psanec Josey Wales“a zahrál si ji sám.

V roce 1988 si jen tak pro radost zrežíroval film „Bird“ o černém jazzovém hudebníkovi Charlie Parkerovi, kterého měl rád od dětství. Režií i hereckým projevem potěšil diváky v roce 1992 ve filmu „Nesmiřitelní“, kde obsadil hvězdy jako Gene Hackman nebo Morgan Freeman. Film získal 4 Oscary.

V roce 1995 si odskočil od drsňáků a v romantickém filmu „Madisonské mosty“ (1995) si zahrál s Meryl Streep. Dalším opravdu povedeným filmem úplně jiného žánru jsou „Vesmírní kovbojové“ (2000), což je díky skvělému hereckému obsazení film, který nikdy neomrzí. Kromě Clinta si další astronauty ve výslužbě zahráli Tommy Lee Jones, James Garner a Donald Sutherland.

Naprosto odlišný film „Million Dollar Baby“ (2004) získal další čtyři Oscary.

Až na několik výjimek Clint Eastwood režíroval filmy, do kterých obsadil sám sebe jako herce přes 40 let. V pozdějších letech už si filmy dělal jen pro radost. K těmto snímkům patří „Gran Torino“ (2008, oceněný jako 18. nejlepší a 20. nejoblíbenější film) nebo „Pašerák“ (2018).