Chlast – dánský film, který dokázal bořit rekordy návštěvnosti i přes protikoronavirová opatření

Chlast – dánský film, který dokázal bořit rekordy návštěvnosti i přes protikoronavirová opatření
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jak už z názvu vyplývá, film pojednává o alkoholu. Čím by si vás mohl získat? Podívejte se společně s námi na zajímavosti, zjistěte, proč je film věnovaný režisérově dceři.

Existuje teorie, že se každý člověk narodí s určitou dávkou alkoholu v krvi. Tato dávka otevírá naši mysl k poznávání okolního světa, zmírňování problému a zvyšování kreativity. Výzkum zaujme Martina, kterého představuje pětapadesátiletý dánský herec Mad Mikkelsen. Se svými kamarády, středoškolskými učiteli, se pustí do experimentu, během kterého si celý den udržují nízkou hladinku v krvi. Co pár kapek způsobí? Klady nebo zápory?

Nejprve to vypadá, že úspěchy jsou povzbudivé a kladné. Projekt se stane opravdovým akademickým výzkumem. Učitelé i studenti jsou spokojení, dostanou chuť do života a jejich výsledky se zlepšují. Ne vše ale končí šťastně a pozitivně. Někdy se to přežene a následky některých odvážných činů jsou katastrofální.

Film byl nominován na Ceny akademie Oscars 2021, Cenu diváků LUX, Golden Globes a proměnil nominace na Cannes 2020, European Film Awards a nově také zvítězil na BAFTA Awards.

Zajímavosti

  • Záběry, ve kterých se objeví Brežněv, pochází z jeho novoročního projevu z roku 1979. Během něj byl prý údajně opilý.
  • V archivních záběrech se objevilo několik politiků – Angela Merkel, Boris Jelcin nebo Viktor Orbán.
  •  Mad Mikkelsen byl před svou hereckou kariérou profesionálním tanečníkem, takže pro svoji náročnou taneční scénu nepotřeboval dubléra.
  • Zástupci Dánska snímek zvolili do boje o nominaci na 93. ročník Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film za rok 2021.
  • I přes omezení se jedná o nejnavštěvovanější dánské drama za posledních sedm let.
  • Postava, kterou znázorňuje Mad Mikkelsen, měla mít syna a dceru. Dceru si měla zahrát režisérova dcera Ida Marie, která bohužel zemřela při autonehodě čtyři dny před začátkem natáčení. Film je věnován právě jí.