Česká televize opět připomene geniálního Čecha Járu Cimrmana

Česká televize opět připomene geniálního Čecha Járu Cimrmana
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když v roce 2005 pořádala ČT anketu o „Největšího Čecha“, objevilo se neuvěřitelné množství hlasů pro nikdy neexistujícího génia Járu Cimrmana. Kdyby byl do ankety zařazený, možná by se hrdým titulem mohl pyšnit.

Česká televize se k této postavě univerzálního českého génia, kterého vytvořili Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák, teď vrací. Co nevidět na obrazovky ČT přijde zábavná minisérie, která tohoto oblíbeného českého chytrolína připomene. Diváci zavzpomínají na legendu, která podle svých stvořitelů vynalezla dvoudílné plavky nebo jogurt, pomáhala Zeppelinovi konstruovat vzducholoď, v Alpách dělala porodního dědka, manželům Curieovým nanosila do sklepa 45 puten smolivce a vymyslela označení pro sněžného muže „Játy“ (což údajně Američani zkomolili na Yetti).

Dokument vznikl k oslavě 55. sezóny legendárního divadelního souboru. Herci Divadla Járy Cimrmana putují po místech, která jsou spojena s tímto českým fenoménem.

Zábavnou minisérií diváky provede Miroslav Táborský, dnes už tradiční představitel cimrmanovského souboru.

Všeuměl Jára Cimrman zlidověl natolik, že si národ nezávisle na jeho tvůrcích začal otevírat Cimrmanova muzea a stavět pomníky a památníky. V mnoha českých obcích a městech odhalili místní obyvatelé řadu pamětních desek či míst, kde Jára Cimrman nikdy nebyl, a existuje také mnoho zajímavých míst, která dokonce pokřtili a pomohli vybudovat tvůrci této osobnosti. Muzea a galerie obdarovali celou řadou cimrmanovských rekvizit, kostýmů, fotografií, plakátů a cenností z nalezené pozůstalosti Cimrmana.

Ulrich a Svěrák, zdroj: © Česká televize

Cimrman je naprostým českým fenoménem a ani skuteční velikáni českého národa, jako byl Smetana, Dvořák, Jirásek, Němcová nebo Masaryk nedostávají v českých městech, obcích či přírodních rezervacích tolik prostoru jako Jára Cimrman.

Moderátor Táborský svými všetečnými otázkami zprostředkuje divákovi exkurzi nejen po zajímavých turistických cílech, ale s pomocí oblíbených herců i zábavnou podívanou, která uctí regionální vynalézavost a tradice.

Šest epizod bude založeno na zajímavých příbězích cimrmanologů, kteří v daných lokalitách diváky provedou odkazem legendárního Čecha, kterému titul „Největšího Čecha“ nebyl dopřán.

Zdroj článku: