Celebrity pod lupou: Patřil k nejobletovanějším hercům, přesto Jiřímu Bartoškovi sláva nestoupla do hlavy

Celebrity pod lupou: Patřil k nejobletovanějším hercům, přesto Jiřímu Bartoškovi sláva nestoupla do hlavy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jeho hlas přitahoval ženy jako nektar včely, k tomu měl navíc zajímavý vzhled a hereckého talentu na rozdávání. Ani rakovina ho neporazila a po uzdravení opět zazářil v další sympatické roli v Teorii tygra.

Jiřího Bartošku si dnes hlavně spojujeme s filmovým festivalem, kde už léta odvádí skvělou práci a dokáže i do naší malé země dostat ty největší světové herecké hvězdy. Starší generace si ho však pamatuje především jako sympatického herce, který patřil za totality k těm nejoblíbenějším. Svůj hlas propůjčil celé řadě zahraničních hvězd. Ani šediny a vrásky mu neubrali z jeho šarmu, a přestože se před kamerou už tak často neobjevuje, udržuje si statut úspěšného herce.

A to vlastně ani původně hercem být nechtěl. Jeho snem bylo stát se kunsthistorikem, protože už od dětství měl rád malování. Na školu, kam se hlásil, ho však nevzali, a tak místo rozvoje ducha musel nastoupil na vojnu k protiletadlovému dělostřelectvu. Nebylo to lehké období, ale jak Bartoška v jednom rozhovoru uvedl, na to špatné už zapomněl a zůstaly mu jen ty zábavné vzpomínky, která však nejsou publikovatelné.

Velkým štěstím bylo, že sloužil vlasti v Brně. Tam se potkal se spolužačkou z gymnázia Janou Švandovou, která studovala v prvním ročníku na JAMU. Ta za něj poslala přihlášku ke studiu. Tak dostal pozvánku k talentovým zkouškám, což mu umožnilo na dva dny opustit vojenskou službu. Vzal to. Co a jak mu řekl Bolek Polívka, taktéž student herectví. Na školu ho přijali, a tak zapadl do party, kde byla také Eliška Balzerová, Karel Heřmánek a Pavel Zedníček.

Spíš než o talentu mluvil Bartoška o štěstí, které považuje v životě za hodně důležité. Na JAMU prožil krásná léta a byl u zrodu legendárního Divadla Husa na provázku.

Obletovaný, ale věrný

Právě v Brně spolu s Bolkem oslovili dvě slečny a setkání to bylo osudové. Polívkovi sice manželství se Stanislavou nevydrželo, ale Andrea je v dobrém i ve zlém s Bartoškou dodnes. Začátky však neměli lehké, protože rodiče si představovali pro svou dceru muže s nějakou seriózní profesí, třeba zubaře.

I navzdory popularitě si Jiří Bartoška svůj rodinný přístav cenil, s manželkou vychovali dvě děti a překonali spolu i hercovu rakovinu mízních uzlin, kterou si tak trochu zavinil sám kouřením od 14 let (dotáhl to až na 60 cigaret denně) a pozdějším hektickým životem s nepravidelnou stravou a žádným odpočinkem.   

Jiří Bartoška a Marek Eben
Jiří Bartoška a Marek Eben | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Pokud jde o počet a pestrost rolí, má se Bartoška čím chlubit. Za bezmála půl století si zkusil zahrát ve všech žánrech. Byl milovníkem, idealistou, darebákem i mužem zákona. A především jedním z nejoblíbenějších herců ženského publika. Od roku 1994 pečuje o MFF v Karlových Varech a jde mu to dobře. Svého zlozvyku kouření se sice nezbavil úplně, ale prožitá zkušenost mu samozřejmě trochu pomohla kouření omezit.

Po nemoci také zvolnil tempo. Občas vezme nějakou menší seriálovou roli a filmové scénáře si velice pečlivě vybírá. Těch dobrých podle něj není tolik a jsou spíše podpultovým zbožím. Hrát nějaké tatínky a dědečky hlavních hrdinů se mu nechce.

Jiřího Bartošku z mládí si můžete připomenout už začátkem prosince ve filmu Propast, kde se objeví také mladá Zlata Adamovská a Jan Hrušínský.

Zdroje článku: