Čára: Úspěšný slovenský film, který získal ocenění jak u nás, tak v zahraničí

Čára: Úspěšný slovenský film, který získal ocenění jak u nás, tak v zahraničí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hlavou slovensko-ukrajinského gangu, který se zabývá pašováním cigaret, je vzorný otec tří mladých dcer - Adam Krajňák. Ten se snaží získat finanční prostředky na splacení dluhu ukrajinskému mafiánovi Krullovi. Plány mu komplikuje to, že Slovensko se brzy dostane do Schengenského prostoru, čímž dojde ke zpřísnění hraničních kontrol. Poradí si Adam s touto situací? Nebo se mu všechno zhroutí pod rukama?

Hlavního hrdinu vystřídali hned dva herci

Když probíhala první fáze natáčení, roli Adama Krajňáka si zahrál Alexander Bárta. Po vynucené pauze se ale do své role už vrátit z časových důvodů nemohl, proto byl přeobsazen Tomášem Maštalírem.

Po uvedení filmu na veřejnost získal snímek velmi dobré hodnocení

Film byl slavnostně představen na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde byl režisér Petr Bebjak oceněn za nejlepší režii. Jeho snímek vyvolal nespočet pozitivních recenzí v zahraničních médiích, mezi které patří The Hollywood Reporter, Variety či ScreenDaily. Film se také dostal na Mezinárodní festival v Chicagu, kde byl nominován na cenu Zlatý Hugo za nejlepší film a vyhrál cenu za nejlepší výpravu.

Ve filmu se objeví až 800 komparzistů

Rozpočet filmu činil 1,3 milionů euro a celé tři roky trvalo, než producentka Wanda Adamík Hrycová sehnala prostředky k financování. Natáčení se zúčastnilo 46 herců a 800 komparzistů ze Slovenska, Ukrajiny a České republiky. Štáb tvořilo 200 členů. Tržby za film se vyšplhaly až na 1 750 000 euro.

Emília Vašáryová se zranila

Emília Vašáryová ztvárnila roli Anny Krajňákové, ovšem natáčení pro ni nebylo zrovna nejpříjemnější, občas pociťovala nepříjemné bolesti. Tři měsíce před natáčením Emília spadla na jevišti a prodělala komplikovanou zlomeninu stehenní kosti.