Bohemian Rhapsody: film vs. skutečný příběh Freddieho Mercuryho a kapely Queen. V čem se film liší od reality

Bohemian Rhapsody: film vs. skutečný příběh Freddieho Mercuryho a kapely Queen. V čem se film liší od reality
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film se stal téměř okamžitě neuvěřitelným trhákem a sklízí úspěch u kritiků i diváků. Překvapil svým příběhem, ale hlavně oblíbenou hudbou, kterou jsme všichni milovali. Kde však tvůrci udělali chybu a co ve skutečnost bylo úplně jinak?

Založení kapely

První rozdíl najdeme hned na samém začátku filmu. Ve skutečnosti totiž kapela Queen vznikala mnohem pomaleji. Freddie se dlouho přátelil se zpěvákem Timem Staffelem, který mu také představil Briana Maye a Rogera Taylora. Společně byli na jednom jevišti již v roce 1969, kdy se May a Taylor připojili k Freddieho skupině Ibex. Dobře se tedy znali už delší dobu, ještě než vůbec došlo k založení kapely. Navíc John Deacon, který je zobrazen ve filmu, nebyl jejich prvním basákem, ale až čtvrtým.

Vztah Freddieho a Mary

Freddieho vztah s Mary Austinovou byl pravý a trval spoustu let. Dokonce opravdu došlo až k žádosti o ruku. Ve skutečnosti ale byla ještě romantičtější než ve filmu. K Vánocům jí Freddie totiž dal velkou dárkovou krabici, ve které byly stále menší a menší krabičky, až v té nejmenší našla snubní prstýnek.

Nikdy se ale nevzali, Freddie ji podváděl s muži a jejich milostný vztah později skončil. Tady ale také najdeme rozdíl, ve skutečnosti se totiž sice rozešli, vlastně nikdy se ale nerozdělili. Jejich vztah se jen změnil, Mary pro Freddieho byla v životě velmi důležitá, nikdy ho neopustila a zůstali blízkými přáteli až do konce života.

Ray Foster

Manažer Ray Foster, který ve filmu odmítl skladbu Bohemian Rhapsody, vůbec neexistoval. Postava byla vymyšlená pro film a možná i sloužila i jako dobrá výmluva, proč do filmu obsadit Mika Myerse, herce z Waynova světa. Scénka, kdy mu hodí kámen do okna sice patří mezi ty nejvtipnější z celého filmu, ale nic z toho se bohužel nestalo. 

Spojitost bychom našli jedině v tom, že šéf EMI, skladbu považoval za příliš dlouhou pro singl, žádné další drama ale nenásledovalo.

Diagnóza před Live Aid

Největším rozdílem filmu a reality je právě Freddieho diagnóza. Podle filmu se o AIDS dozvěděl už před koncertem Live Aid. Ve skutečnosti to však bylo až dva roky po koncertu. Tento fakt si vysloužil hodně kritiky, protože film tvrdí, že se koncertu rozhodl zúčastnit i kvůli své nemoci. Ta v tom však nehrála vůbec žádnou roli a Freddiemu šlo jen o dobrou věc.

I přes všechny filmové neshody s realitou jde o fenomenální snímek o jedné z největších kapel všech dob, ve kterém nechybí skvělé herecké výkony ani energická hudba, která je i v dnešním světě velkou inspirací.