Bill Murray to v mládí zkusil jako pašerák marihuany, nakonec ale objevil bezpečnější byznys

Bill Murray to v mládí zkusil jako pašerák marihuany, nakonec ale objevil bezpečnější byznys
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bill Murray je další z celebrit, která slaví v září narozeniny. 21. září se dožívá 71 let. Komik, herec, spisovatel a producent se do filmových dějin zapsal jako skutečná komediální legenda. Jeho jedinečný herecký styl a přirozený talent z něj činí umělce, který je schopný zahrát prakticky cokoliv.

Nejraději ho máme ale v komediích jak jsou Krotitelé duchů nebo Na Hromnice o den více.

William James Murray se narodil v Evanstonu ve státě Illinois a vyrůstal na předměstí Chicaga po boku osmi sourozenců ve velké irsko-katolické rodině. Tři z jeho sourozenců se stali herci.

Po střední škole to Murraymu nevyšlo. Navštěvoval přípravný ročník lékařské fakulty, ale zjistil, že doktor z něj nebude a vrátil se domu. Ve věku 20 let byl chycen na chicagském letišti O'Hare se 3 kg marihuany, které údajně zamýšlel prodat. Byl usvědčen, ale místo výkonu trestu odnětí svobody dostal podmínku, protože to byl jeho první přešlap.

Po neúspěšně zahájené kariéře pašeráka drog se rozhodl pro uplatnění v jiném oboru a spolu s bratrem se stal členem komediální skupiny v Chicagu. A tak začala jeho dlouhá a velice impozantní kariéra v Hollywoodu. A začalo to hlasem v animáku o Tarzanovi, na kterém pracoval i John Belushi. V letech 1977 až 1980 byl hvězdou NBC v pořadu Saturday Night Live.

V roce 1979 natočil s režisérem Ivanem Reitmanem komedii Nemotorové. Ke spolupráci s tímto režisérem se ještě několikrát ve své kariéře vrátil. Teprve v roce 1980, kdy natočil životopisný film Bizoni na tahu, si konečně jeho talentu všimli ti správní lidé. Dostal příležitost na jednu z vedlejších rolí ve filmu Tootsii, který se stal hitem roku 1982. Talent pro drama ukázal ve filmu z roku 1984 Na ostří nože o muži traumatizovaném 1. světovou válkou. A potom se ve stejný rok konečně dočkal opravdového megaúspěchu s komedií Krotitelé duchů v režii Ivana Reitmana, kde se potkal s herci zvučných jmen, jako je Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis a Rick Moranis. A vznikla bláznivá komedie o povedené partičce vědátorů, kteří si postavili svůj byznys na odchytávání duchů, kterých bylo na Manhattanu najednou plno. Přišly další úspěchy, ale i filmy, které se u diváků ocenění nedočkaly a Murray si tak od herectví na čas odskočil na Sorbonnu v Paříži, kde studoval filozofii a historii.

Naplno se začal herectví věnovat opět v roce 1988. Natočil vánoční komedii Strašidelné Vánoce a zopakoval si roli „krotitele duchů“ v pokračování úspěšného hitu z roku 1984. Když v roce 1993 točil s Andie MacDowell komedii Harolda Ramise Na Hromnice o den více, určitě netušil, že právě role neurotického a věčně zasmušilého televizního moderátora Phila Connorse, který uvízne kvůli sněhové vánici v malém pensylvánském městě, bude jeho nejslavnější herecký koncert. Ale filmových rolí vytvořil ještě celou řadu a pracuje dodnes.

Sofia Coppola herce obsadila do filmu Ztraceno v překladu z roku 2003 kde spolu s mladičkou Scarlett Johansson hledali jeden v druhém útěchu v prostředí cizí japonské metropole. Za roli si herec odnesl Zlatý glóbus, cenu BAFTA a nominaci na Oscara.

Stal se také velice žádaným hlasový hercem a namluvil například velice oblíbenou postavičku hodně oranžového a tlustého kocoura, co miloval italské lasagne. Pokud jste Garfilda slyšeli v originále, tak vám možná jeho hlas byl povědomý.

V roce 2004 se dostavil opět velký úspěch s filmem Život pod vodou, kde si zahrál oceánografa. Po tomto filmu opět zvolnil a objevoval se jen výjimečně. Vrátil se pracovat na plný úvazek až v roce 2009 opět propůjčením hlasu do animáku, tentokrát to byl film Fantastický pan Lišák. Na to navázal další namluvenou rolí v roce 2016, kde propůjčil hlas Baloovi z filmu Kniha džunglí.

Osobní život

Bill Murray byl dvakrát ženatý. V roce 1981 se oženil s Margaret Kelly, kterou potkal během natáčení. Manželé spolu měli dvě děti, než se rozvedli v roce 1996. Důvodem jejich rozvodu bylo to, že Murray měl poměr s Jennifer Butler (kostýmní výtvarnice filmů, kde hrál), kterou si vzal v roce 1997. Bill Murray měl s Butler čtyři děti, než se rozvedli v roce 2008. Mimo jiné Jennifer Butler obvinila Billa Murraye ze závislostí na alkoholu a na drogách, z domácího násilí a sexuálních excesů.

Bill Murray se neuvěřitelně angažuje v baseballu a za celá léta své popularity vlastnil podíly v bezpočtu malých týmů, které podporuje. Na druhou stranu má herec v branži pověst jako velice problematický člověk, se kterým není snadné jednat a pracovat. Jako jeden z mála herců nemá svého agenta. O řadu rolí přišel jen proto, že si nevyzvedl vzkaz na záznamníku. Navíc je velice vybíravý a má jen pár režisérů, se kterými je ochotný pracovat. A právě proto je hodně vyhledávaný.

Zdroj: