Akční filmy: Od reálného střílení lukem na kaskadéry až po dechberoucí honičky v autech

Akční filmy: Od reálného střílení lukem na kaskadéry až po dechberoucí honičky v autech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Akční žánr je kino v té nejčistší podobě. Je to energie, pohyb a adrenalin – tedy přesně to, proč vznikl filmový průmysl. Zajímavý je jeho vývoj během několika desetiletí, kdy nás provází.

30. – 40. léta

Určitě velkolepě byl pojatý průkopník akčního žánru „Dobrodružství Robina Hooda“ (hodnocení 78 %) z roku 1938. Kvůli mnoha lukostřeleckým scénám byl najatý uznávaný lukostřelec a ten střílel opravdovými šípy do kaskadérů. Ti dostali jen ochranné vesty a 150 dolarů.

40. – 50. léta

Tyto roky byly dekádou westernů, šmejdů a válečných hrdinů. Film „Poklad na Siera Madre“ (hodnocení 85 %) je příběh o chamtivosti a zlatokopech a určitě by obstál u diváka i v dnešní době.

50. – 60. léta

Svět byl nadšený ze snímku „Sedm samurajů“ (hodnocení 87 %) z roku 1954. Příběh sedmi roninů, kteří byli najati, na ochranu chudé vesnice před čtyřiceti bandity položil základ pro akční filmy současnosti. (Podobnost s filmem „Sedm statečných“ není náhodná.) Jak odborníci tvrdí, DNA tohoto snímku je v každém akčním filmu, který byl od té doby vytvořený.

60. – 70. léta

Další desetiletí se neslo v duchu vězňů. Jedním z filmových bonbónků byl film „Tucet špinavců“ (hodnocení 82 %) z roku 1967. Ve filmu se zviditelnili herci jako Charles Bronson a Donald Sutherland. Pestrá parta trestanců je cvičená pro sebevražednou misi a je na majorovi z americké armády, aby přesvědčil zločince o významu této akce. Film určitě stojí za zhlédnutí.

70. – 80. léta

Sedmdesátky vtrhly do kina s ostrými policajty, přestřelkami a honičkami v autech. Za všechny snímky jmenujme film „Francouzská spojka“ (hodnocení 83 %) z roku 1971. Film vynesl do centra pozornosti Gena Hackmana v roli násilného a nesmlouvavého detektiva, který bije svědky, porušuje pravidla a nikdy nepřestává pronásledovat svou kořist, ať už se děje cokoliv.

80. – 90. léta

Osmdesátá léta přinesla divákovi výbuchy, pěstní souboje a svalnaté chlapíky se samopaly. Ukázkový je snímek „Smrtonosná past“ (hodnocení 89 %) z roku 1988. Příběh mapuje snažení newyorského policisty Johna McClana (Bruce Willis), který si nehraje na superhrdinu, je více lidský, má obyčejný strach a je zranitelný. Film stejně dobře definoval moderního padoucha, kterého si v roli Hanse Grubera zahrál Alan Rickman.

90. – přelom století

Devadesátá léta dala divákům Keana a kung-fu. Matrix (hodnocení 90 %) z roku 1999 byl ve své době naprostou senzací. Kombinace konspirační teorie, fantasy, povedeného hereckého obsazení a čistého napětí pobláznila svět.

První dekáda nového století

Symbolem „akčňáků“ prvních let 21. století se stal film Kill Bill (hodnocení 79 %) z roku 2003. Uma Thurman se svou katanou, pohlcená pomstou, vtahuje diváka do nejzajímavějších bojových scén, jaké byly kdy vytvořeny na filmovém plátně.

Současnost

Z let nedávno minulých stojí za zmínku film z trochu šíleného prostředí „Šílený Max: Zběsilá cesta“ (hodnocení 80 %) z roku 2015 vtahuje diváka do imaginárního světa plného fascinujících scén z pouště Namib. Ten vznikal s pomocí 150 kaskadérů a 75 vozidel. Kořením filmu není jen antihrdina Max (Tom Hardy), ale i silná ženská postava Furiosa (Charlize Theron).