120 filmových a 31 seriálových rolí - tohle stihl Svatopluk Matyáš za 90 let svého života!

120 filmových a 31 seriálových rolí - tohle stihl Svatopluk Matyáš za 90 let svého života!
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Další roli už si na seznam bohužel nepřidá. 90 let! Tak vysoký byl věk českého herce Svatopluka Matyáše, který 10. července odešel do hereckého nebe. Poslední dny svého života strávil v Domově pro seniory Hortenzie.

Z řezníka hercem

Pocházel z živnostnické rodiny, svůj život započal v Radslavicích na Přerovsku, kde se 18. října roku 1929 narodil a strávil dětství. Před dobou než se stal uznávaným hercem, pracoval jako dělník. Původně se vyučil řezníkem, ale tohle povolání pro něj nebylo to pravé ořechové. Po maturitě na obchodní akademii chtěl pokračovat jako student medicíny, ale nebyl přijat. Proto se rozhodl pro studium herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění, které v roce 1956 úspěšně dokončil. Svou kariéru započal v divadle v Hořovicích, odkud putoval do Divadla v Hradci Králové. Poté se usadil ve Státním divadle v Ostravě a Olomouci.

Filmová kariéra

Dohromady si zahrál ve 120 filmech a 31 televizních seriálech. Svou první roli si v roce 1956 zahrál ve filmu Váhavý střelec. K jeho dalším úspěšným filmům patří například Nebeští jezdci, Hra bez pravidel, Reportáž psaná na oprátce, Případ mrtvých spolužáků, Rumburak, Všichni musí být v pyžamu, Jezerní královna nebo seriál Černí andělé.

V 84 letech si před kameru stoupl naposledy

V roce 2014 si zahrál v televizním seriálu Stopy života, který má 2 série a celkem 19 epizod. Svatopluk Matyáš si spolu s Markem Vašutem, Simonou Postlerovou, Janem Třískou, Otakarem Brouskem mladším a dalšími zahrál v epizodě Bílý střelec. V díle Až na věky si zahrál spolu s Vladimírem Brabcem, Lenkou Kořínkovou, Janou Štěpánkovou, Kateřinou Brožovou a dalšími.

Rodina

Cestu životem mu zkřížila bývalá tanečnice Věra Benšová, kterou si roku 1958 vzal za ženu. Měli spolu jednu dceru.