ZOO: Úzkostná Sid – jak se na ní podepsal únos?

ZOO: Úzkostná Sid – jak se na ní podepsal únos?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Od návratu domů a do práce se Sid chová nenuceně a spokojeně. Tomu ostatně napomáhá její velká láska k Adamovi. Vše ale není tak růžové, jak se zdá. Dívku přepadne zlá noční můra, která podle Adama souvisí s traumatem z únosu. Od té chvíle se její potíže jen zhoršují.

Sid se tváří bezstarostně, ale jaká je pravda?

Jen několik dní po únosu se zdálo, že Sid je zcela v pořádku nejen fyzicky, ale i po psychické stránce. S nadšením se hned hrnula do práce a byli to spíš její rodiče, kdo se bál pustit ji z domu, byť jen na krok. Ze strachu před dalším nebezpečím dceru všude doprovázeli, až nakonec musel zasáhnout Haďák a zajistit pomoc odborníka. Ten u Alice a Eduarda odhalil posttraumatický stres a vzal si je do péče, zatímco Sid s úsměvem a lehkostí odešla za Adamem. Ti dva spolu teď šťastně randí, jednou u ní v bytě, podruhé u něj. Vše se jeví sluncem zalité, ovšem jen do chvíle, než dívku začnou pronásledovat noční můry…

Sid tvrdí, že ji nic nerozhodí, ale jak je to doopravdy? Zdroj: FTV Prima

Noční můrou to jen začíná…

Sid pohltí zlý sen uprostřed noci, kterou tráví v Adamově náručí v jeho útulném bytečku. On se vzpamatuje jako první a pokusí se ji probudit, ale není to jednoduché, když s dívkou lomcuje hrůza, z níž nelze po libosti procitnout. Nakonec se mu podaří vytrhnout ji z krušného snění a utěšit. Je pochopitelné, že se mozek pokouší nějak vyrovnat s prožitým traumatem. Podle Adama trvá u některých lidí měsíce nebo i roky, než se tak stane a zlé vzpomínky opět vyplují na povrch. Sid je ráda, že to má za sebou. Naivně doufá, že odteď už bude vše dobré, ale Haďák – nesoucí si s sebou vlastní hrůzné prožitky z války – správně tuší, že tak jednoduché to nebude.

Trpí Sid posttraumatickou stresovou poruchou?

O dívčině situaci se Adam poradí s jejími nejbližšími kamarádkami a kolegyněmi – Anežkou, Eliškou a Petrou. Raději bude za zmatkaře a zbytečného plašila, než aby se ukázalo, že zanedbal něco vážného, třeba posttraumatickou stresovou poruchu. Ta bývá koneckonců u obětí únosů docela častá. Důležité je dát si pozor na určité spouštěče, totiž situace, které by Sid mohly onu strašnou zkušenost připomenout. Problém je, že to může být prakticky cokoliv. Zvuk. Pach. Slovo. Uhlídat něco takového bude zatraceně těžké, a proto Adam chce, aby Sid nikdy nezůstávala sama.

Starost si o Sid dělají i její kamarádky. Zdroj: FTV Prima

Nedostatek spánku, paranoia a lži – co přijde dál?

Sid celou záležitost zlehčuje a za jedinou potíž považuje to, že ji najednou všichni chtějí hlídat jako malé dítě. Pak se ale dostane do potyčky se dvěma vandaly, kteří v zoo čmárali po lavičce, a přestože zarputile tvrdí, že o nic nešlo, náhle má pocit, jako by ji neustále sledoval jeden muž – a taky že ano, ale z jiných než nekalých příčin. Je to totiž otec jednoho z vandalů, co poškodili lavičku. Omluví se za něj a ujistí Sid, že mladík nic podobného víckrát neudělá.

Přesto ne všechno se vyřeší k všeobecné radosti. Sid v noci nemůže spát, ale ráno před Adamem předstírá, že se normálně probouzí po vydatném spánku. Pak kvůli tomu usne přímo v práci, k čemuž se naneštěstí nachomýtne Franta se svým hloupým smyslem pro humor a malér bude na světě. A tím to zdaleka nekončí…

Zdroj článku:
  • Autorský text