Seriál ZOO terčem kuplířů s nosorožčí rohovinou, příběh inspirovaný skutečnými událostmi

Seriál ZOO terčem kuplířů s nosorožčí rohovinou, příběh inspirovaný skutečnými událostmi
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Proč je takový zájem o nosorožčí rohovinu a jak se podařilo zabránit ztrátě na životech? Do zoologické zahrady v seriálu Zoo zavítali pytláci. Co podnítilo jejich zájem? Odpověď je jednoduchá – touha po penězích.

Cena za roh nosorožce totiž na černém trhu vyrostla do nebeských výšin. A komu by se nelíbilo rychle zbohatnout? Zálusk na zdánlivě lehce vydělané peníze si udělala partička zlodějů, kteří ale narazili na těžký odpor. Svůj zločinecký záměr by si jistě rozmysleli, kdyby tušili, že se na ně chystá bývalý elitní voják, Adam Haďák Hruška.

Díky jeho předtuše, síle a odvaze nedošlo k žádným zraněním zvířat a ani zaměstnanců zoo. První pokus o lup byl úspěšně odvrácen, ale rohy nosorožců jsou stále velkým lákadlem pro další pytláky. A aby se zabránilo zbytečnému riziku zabití zvířat, rozhodla se ředitelka Marie Roklová nechat rohy nosorožcům odřezat. Zní to hrozivě, že? A mnoho ochránců zvířat by jistě protestovalo. Věděli jste však, že roh nosorožce je tvořen pouze rohovinou? To znamená, že v něm nemá žádný cit, a tedy při odřezávání rohu nosorožec nijak netrpí. Navíc pro nosorožce v zoologické zahradě ztrácí rohy svůj původní význam, a proto jim nakonec nebudou nijak chybět.

Veronika Freimanová, jako Marie Roklová ředitelka ZOO, Zdroj: Pavel Gwužď/ Nextfoto

A co udělali s odřezanými rohy? Byly nakonec spáleny. Jednak aby nepodněcovaly k dalším pokusům o krádež a také jako symbol nesouhlasu se zabíjením zvířat za vidinou výdělku. Zajímavé na celém tomto příběhu je fakt, že je inspirovaný skutečnými událostmi.

V zoologické zahradě ve Dvoře Králové totiž skutečně došlo k odřezání a následnému spálení nosorožčích rohů a stejně jako v seriálu bylo jedním z důvodů tohoto bezpečnostního opatření usmrcení nosorožce v zoologické zahradě ve Francii. Prostřednictvím seriálu Zoo se tak opět mohlo poukázat na celosvětový problém s černým trhem a pytláctvím. Dobra práce! 

Zdroj článku: