Doktor Hruška zachraňuje ZOO! Proč nechá nosorožci uříznout roh?

Doktor Hruška zachraňuje ZOO! Proč nechá nosorožci uříznout roh?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
S takzvaným odborníkem na nosorožce má Josef Hruška problém od chvíle, co se objevil. To, jak Robert Jung usilovně trval na převozu nosorožčího samce, bylo náramně podezřelé. Teď má Hruška šanci získat důkaz o tom, že Jung je podvodník, jemuž rozhodně nejde o záchranu zvířat.

Dávný známý přichází s lákavou, ale podezřelou nabídkou

Jednoho dne uvede Adélka do kanceláře paní ředitelky jistého Roberta Junga. Jde o Mariinu někdejší lásku a zároveň odborného poradce v chovu nosorožců. Osloví Marii s prosbou o převoz místního samce nosorožce, jenž prý dokonale splňuje podmínky pro chov v etiopské rezervaci, kde by ho uvítali s otevřenou náručí. Josef Hruška z toho ale od počátku nemá dobrý pocit a hodlá si Junga důkladně prověřit. Nakonec vypracuje protinávrh na umělé oplodnění afrických samic.

Nosorožce ze zoo by tak vůbec nebylo zapotřebí převážet. Bylo by to bezpečnější, jednodušší i levnější. Roklová proto zodpovědně zváží všechny argumenty a dává za pravdu Hruškovi.

Vypadá to, že se Robert Jung urazí a nebude chtít na projektu nadále spolupracovat, posléze se však vrátí ve snaze přimět Roklovou, aby změnila názor. Ani Lubor Brázda však není z přístupu pana Junga nadšený. Na gaunery má nos, o tom není pochyb, a Marii před Jungem varuje. Podle něj určitě něco skrývá a spolupráce s ním nepovede k ničemu dobrému. Přesto Jung znovu nahlodá Marii novými okolnostmi. Ačkoli bylo de facto rozhodnuto ve prospěch Hruškova návrhu, situace se změní a najednou už se konají přípravy na odvoz nosorožce.

Podaří se Jungovi vrazit klín mezi Hrušku a Roklovou?

Stěhování nosorožce a záchrana druhu je velkým soustem také pro novináře, jimž Adélka pečlivě chystá tiskové zprávy. Hruška má z celé akce čím dál horší pocit. Paní ředitelka se ale paličatě drží přesvědčení, že převoz zvířete přinese velký úspěch. Při tiskové konferenci se novináři zajímají mimo jiné o to, zda bude nosorožec během převozu, a především pak v samotné rezervaci v bezpečí. Robert Jung odvětí, že chránit etiopskou rezervaci pomáhá dokonce i tamní armáda. Právě této poznámky se Hruška chytne a využije ji jako důkaz proti Jungovi. Zjistí totiž, že na začátku roku armáda spolupráci ukončila, jelikož vojáci byli posláni na hranice kvůli problémům s rebely. Jung možná má v té oblasti kontakty, ale rozhodně tam nepracuje, jak celou dobu lživě tvrdí.

Marie bohužel Hruškovým slovům nevěří. Dokonce mu řekne, že pokud má s daným projektem takový problém, nemusí se ho účastnit.

Marie se staví proti Hruškovi. Proč mu nevěří? Zdroj: FTV Prima

Uříznutý roh jako neklamný důkaz podvodu

Hruška je odhodlaný přijít na způsob, jak Junga odhalit coby podvodníka. Zatímco ten děkuje Marii za spolupráci obřím dárkovým košem a pozváním na večeři, Hruška přichází s něčím vpravdě nečekaným – přináší do kanceláře paní ředitelky nosorožcův roh, aby tak zaručil, že samec bude v Africe mimo ohrožení. Junga tímto opatřením nepotěší.

Domnělý odborník najednou není k zastižení a ze svého hotelového pokoje se odhlásí. Hruška zavolá zástupci ředitele záchranného zařízení v Etiopii, kde o příjezdu nosorožce neměli ani tušení. Tím se definitivně potvrdí, že Hruška má ve všem pravdu. Díky své houževnatosti zachrání pověst zoo i chov vzácných nosorožců.

Hruška naštěstí zachrání situaci. Zdroj: FTV Prima
Zdroj článku:
  • Autorský text